AKP sevinçten ne edeceğini Şeşirdi

TRT Şeş'in açılışında türkü söyleyen AKP Van Milletvekili'nin ardından Tarım Bakanı da kanaldaki programlarda Kürtçe yorum yapmak istediğini belirtti. 'Ya Erdoğan Kürtçe bilseydi' diye soranlar var.

soL (HABER MERKEZİ) Star gazetesinden Nevin Bilgin'in haberine göre, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, TRT Şeş'te Kürtçe yorum yapmak istiyor. TRT Şeş'in açılmasından büyük bir heyecan duyduğunu belirten Eker, kanalın, bölgenin önemli ihtiyaçlarından birine yanıt verdiğini söyledi.

Kürtçe yorum
TRT Şeş'in yayına başlamasından büyük bir heyecan duyduğunu belirten Tarım ve Köyişleri Bakanı, gerekirse kanaldaki programlara katıldığında Kürtçe konuşabileceğini söyledi ve TRT Şeş'in önemine dikkat çekerek, "Vatandaşla özgürce Kürtçe konuşmaya başladım. Herkes rahatladı" dedi.

Türkü söyleyen de var
Mehdi Eker'in "Programlara katıldığımda gerekirse Kürtçe konuşabilirim" sözleri, AKP Van Milletvekili Gülşen Orhan'ın, TRT Şeş'in açılışının yapıldığı gece canlı yayında Kürtçe bir türkü söylemesini hatırlattı. Canlı yayında "Dotmam-Amca Kız" isimli türküyü seslendiren Orhan'ı, diğer AKP'li milletvekilleri ayakta alkışlamıştı.

TRT Şeş televizyon aldırmış
TRT Şeş'in açılmasının AKP'li vekiller üzerinde farklı etkileri de oldu. Radikal gazetesinde Yurdagül Şimşek'in haberine göre, AKP Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, TRT Şeş'in açılmasından sonra evine televizyon almış. Çocuklarının "sihirli dizileri izlememesi" için eve televizyon almayan Ekmen, AKP'nin bölgeye yönelik en önemli yatırımı olan TRT Şeş'in açılmasının ardından evine televizyon ve uydu anten almış. Ekmen, TRT Şeş'in önemini "Devrim niteliğinde, Türkiye'de tabuların yıkılması konusunda atılmış çok önemli bir adımdır. Bu ve benzeri çalışmalar, devlet ile milletin buluşmasını sağlayacak çok önemli araçlardır. Bölgede birçok insanın bu yayını gözyaşlarıyla izlediğini duyuyoruz. Bu yayın, Kürtlerin aidiyet duygusunu güçlendirecek ve bu topraklardaki bin yıllık kardeşliği nice bin yıllara taşıyacak bir araç olacaktır" sözleriyle dile getirmiş.

Resmi ideolojiye karşı TRT Şeş!
AKP Diyarbakır Milletvekili İhsan Arslan, "Kürtlerin ihtiyacını meşru yoldan giderecek TRT Şeş, resmî ideolojinin aygıtı haline getirilmemeli" dedi. TRT Şeş'in, TC'nin 85 yıldır yok saydığı Kürtleri tanıması anlamına geldiğini Aktüel dergisine anlatan Arslan, "Türkiye'nin kuruluş felsefesinde toplumun ihtiyaçlarını karşılamayacak belirlemelere gidilmiştir. Bunlardan biri de etnik unsurları yok sayan anlayışa gidilmesidir. Devletin kurumsal yapısına zarar verir diye 1925'ten bu yana asimilasyon politikaları uygulandı. Bugün resmi ideoloji dediğimiz görüş, kendisi dışındaki görüşleri yasaklayan bir anlayışa gitti. Bunların dışında devlet farklı bir dini algıyla hareket eden alevileri de asimile etmek istedi. Son olarak da, temeli atılan devletin tehlikeye girmemesi, halifeliğin yeniden savunulmaması için, devlet Sünnilere karşı devleti koruma altına aldı ve onu da yasakladı. Tek mezhep, tek etnik unsur, tek düşünce temeline dayalı sistem, biz iktidara geldiğimizde tıkanmıştı. Biz de iktidarımız döneminde bunları aşma gayreti içine girdik. Kürtlerin ihtiyacını meşru yoldan giderecek TRT Şeş resmi ideolojinin aygıtı haline getirilmemeli. İnsanların 85 yıllık rüyasıyla oynamamak, onları kandırmaya çalışmamak lazım" dedi.

"Ya Erdoğan Kürtçe bilseydi"
AKP'nin TRT Şeş'ten sonuna kadar yararlanma gayreti içinde olduğunu görenler, Tayyip Erdoğan'ın Kürtçe bilmesi durumunda bu kanaldan hiç ayrılmayacağını ileri sürüyorlar.