AKP: ‘Palalı saldırı hukuk çerçevesinde’

TBMM’de CHP’li Hülya Güven’in “göz yaşartıcı gazların etkilerinin araştırılması” için verdiği önerge, AKP’liler tarafından reddedildi. AKP adına konuşmayı yapan İdris Şahin, Taksim’de göstericilere palayla saldıran esnafın eyleminin “hukuk çerçevesinde” olduğunu söyledi.

Yiğit Günay - soL

Meclis’te yapılan göz yaşartıcı gaz tartışmasına, AKP Çankırı Milletvekili İdris Şahin’in skandal sözleri damga vurdu. Şahin, Taksim’de yaşanan palalı saldırının “hukuk çerçevesinde bir eylem” olduğunu söyledi.

CHP İzmir Milletvekili Hülya Güven, dün TBMM Genel Kurulu’nda göz yaşartıcı gazların etkilerinin araştırılması ile ilgili önergenin görüşülmesi için öneride bulundu. Güven’in önerisi kabul edilmedi.

Güven’in önerisine karşı AKP adına kürsüye Çankırı Milletvekili İdris Şahin çıktı. 25 gün önce de aynı doğrultuda BDP’nin bir araştırma önergesi verdiğini ve ona karşı da kendisinin konuştuğunu hatırlatan Şahin, “Son zamanlarda özellikle burada ifade edilen ve örnek olarak da toplumsal olaylara karşı polisin orantısız güç kullandığına yönelik hiçbir beyanı da bu kürsüden kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

Gezi Parkı eylemlerinin ilk günlerinde polisin orantısız güç kullandığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dahil AKP’li bakanlar daha önce kabul etmişlerdi.

İdris Şahin, Haziran Direnişi boyunca yapılan eylemlerin samimi ve meşru olmadığını, kolluk kuvvetlerinin gereğini yaptığını savundu. Şahin’in bu sözlerine CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir “Gösteri meşru bir haktır”, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt ise “Fenerbahçe stadındaki gibi, değil mi? Fenerbahçe stadında olduğu gibi. Çoluk çocuğun üzerine gaz atarak, değil mi? Beşiktaş stadında olduğu gibi” diye sıralarından tepki gösterdi.

Ardından Şahin, oturum tutanaklarına göre şu sözleri söyledi: “Özellikle de şu son günlerdeki yargıya intikal etmiş bir konuyla alakalı, oradaki esnafın içinde bulunduğu haleti ve ruhiyeyi en iyi anlaması gerekenler sizlersiniz, ‘Alandayız’ diyorsunuz. Gezi Parkı eylemleriyle birlikte ben bu kürsüden daha önce de ifade ettim. Sadece oradaki göstericileri değil oradaki bir esnafı da bir dinleyin, esnafın mağduriyetlerini de görün, ondan sonra çıkıp bu kürsüden onların adına da bir şeyler ifade edin istiyoruz ama biz sizlerden bunu maalesef göremiyoruz. Şimdi, oradaki esnafın hukuk çerçevesinde yapmış olduğu bir eylemi yargıya da müdahale etmek suretiyle burada Hükûmete yansıtmak ve Hükûmetin sanki bu kişileri tutuklamadığı gibi bir söylem içerisine girmenin de haksızlık olduğuna inanıyorum.”

Şahin, yanıt vermek üzere söz aldığı Hülya Güven’in konuşmasındaki palalı saldırıya atıfta bulundu. Güven’in konuşmasındaki söz konusu kısım şöyleydi: “Demokratik haklarını kullanmak isteyen gençler, kadınlar biber gazına maruz kaldıkları yetmiyormuş gibi gözaltına alınıyorlar. Kadınlar Akrep’lerin içinde tacize uğruyorlar. Öğrenci slogan atarsa on yıla çıkıyor. Biber gazı, taciz yetmezmiş gibi eli çivili, sopalı ya da palalı kişiler ortaya çıkıyor, saldırıyor, tekmeliyor ama onlar serbest bırakılıyorlar.”

Duymak bile istemiyorlar
AKP’li vekillerin verdiği oylarla görüşülmesi reddedilen araştırma önergesini öneren Prof. Dr. Hülya Güven, farmakoloji uzmanı bir milletvekili. Güven, konuşmasında polis tarafından kullanılan gazların tehlikesine dair birçok bilgi verdi.

Geçen sene dönemin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in “gazların testten geçirildiği ve kalıcı etki bırakmadığı” açıklaması yaptığını hatırlatan Güven, “Ben sormak istiyorum: ‘Hangi laboratuvar testleri?’ Depolar tükendiği için acele getirilen gazlar, acele satın alınan gazlar, TOMA'larda suya karıştırıldığı için vücutta yanık oluşturan gazlar, günlerce kusan yurttaşlar, gençler… Üstelik polise emir veriliyor "Acımadan sıkacaksınız." diye. 10'uncu katlara atılıyorlar, hasta, yaşlı, bebek varsa ölsün diye. Sanki bize oy vermeyen yok olsun mantığı yürütülüyor. Herhâlde Sayın Başbakanın kendinden saymadığı yüzde 50'nin yok olması isteniyor. Ne olduğu belli olmayan gazlar, insanların üzerine haşere ilacı gibi sıkıldı. Dünya ayağa kaktı, yine umursanmadı. Durmadan polise ‘Sık!’ diye emir verildi” dedi.

Güven’in konuşması, AKP’li vekiller tarafından sık sık kesildi. Güven gençlerin vücudundaki yanıklardan bahsederken Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, “Sopalar, taşlar bıçaklar” diye laf attı. Hekimlere soruşturma açılması konusu konuşulurken ise “Hocam, şehirleri yaktılar, yıktılar” dedi.

AKP Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner ise, Hülya Güven’in “Birçok kurum [gazların] etkileriyle ilgili çok çeşitli açıklamalar yaptılar, Türk Tabipleri Birliği, Eczacı Odası, Kimya Mühendisleri Odası” sözlerine “Sizin arka bahçeniz” diye laf attı.