AKP kimi isterse o müdür olacak

Okul müdürlerini yıllardır göstermelik sınavlarla belirleyen, yazılı sınavlarda düşük not aldığı halde sırf yandaş olduğu için adaylara sözlü sınavlarda yüksek puan vererek atamalarını yapan AKP, yeni yönetmelik hazırlıyor. Tek hedef, bütün idarecilerin AKP’li olması.

(soL - Haber Merkezi) Kamuyu bütünüyle kendi siyasi anlayışlarına uygun kadrolarla doldurmayı amaçlayan AKP, okul müdürlüğü için de tam bir keyfiyet içinde hareket etmesini sağlayacak yeni bir yönetmelik üzerinde çalışıyor.

Kamuoyunda dershane yasası
olarak bilinen yasanın çıkmasının ardından bu eğitim öğretim dönemi sonunda görevleri sona erecek olan müdürler, fiilen AKP tarafından atanacak. Atamalarda, 5 yıllık kıdem dışında hiçbir kriter de uygulanmayacak. Yönetmeliğin bu yönünü gizlemek için ise sadece aynı müdürün okula ikinci kez atanmasında okulun bulunduğu bölgede yaşayanların görüşünün alınması planlanıyor. Bunun ise hiçbir bağlayıcılığı yok. Yönetmelik hazırlıklarına ilişkin görüştüğümüz Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, valiler eliyle siyasi iktidarın yapmak istediği her şeyi yapabileceğine dikkat çekti.

Sınava ne gerek var?
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan “MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliği”nin tamamlanma aşamasına geldiği ortaya çıktı. Yönetmelikle geçtiğimiz yıllarda sözlü sınavlar aracılığıyla büyük oranda iktidarın istediği atamaları yapabilmiş olmasıyla yetinmeyen MEB, hem yazılı hem de sözlü sınavları kaldırmaya hazırlanıyor. Yönetmelik taslağına göre, il milli eğitim müdürünün önereceği isimler arasından valinin kararı doğrultusunda okul müdürlerinin ataması yapılacak. Kimlerin atanabileceğine ilişkin tek kriter ise “en az 5 yıllık öğretmen olmak”la sınırlı tutuldu. Müdür yardımcılıklarına yapılacak atamalarda da okul müdürünün resmi yazısı, il milli eğitim müdürünün önerisi ve nihai olarak valinin kararı belirleyici olacak.

Demokrasi gösterisi!
Aynı kişinin bir kez daha okul müdürü olabilmesi içinse, okul ve okul çevresinin görüşlerinin alınması öngörülüyor. Atama öncesinde okuldaki en kıdemli ve en kıdemsiz öğretmenin, okul aile birliği temsilcisinin, öğrenci temsilcisinin ve muhtarın görüşlerinin alınacağı iddia ediliyor. Bu listeye cam iimamları ya da mahallenin ileri gelenleri gibi unsurların da eklenip eklenmeyeceği henüz belli değil. Görüşler alındıktan sonra, ilçe ve il milli eğitim müdürünün değerlendirmelerini alınmasının ardından aynı kişinin görevine devam edip etmeyeceğine yine vali karar verecek. Bir okul müdürü aynı okulda 4 yıllık sürelerden oluşan en fazla iki dönem görev yapabilecek. Üçüncü dönemde de müdürlük yapacaksa bu dönemi başka bir okulda olacak.

Siyasi iktidar belirleyici
Eğitim Sen Genel Başkanı Ünsal Yıldız, MEB’in yaptığı planlamanın eğitim öğretimle ilgili çıkarılan yasaya uygun olduğuna dikkat çekti. Yıldız, “Çıkartılan yasada idarecilerin atanması ile ilgili herhangi bir liyakat, anlaşılabilir bir kriter koymamışlardı” dedi. Yıldız, valiler eliyle siyasi iktidarın kendi isteğine paralel atamalar yapılacağını vurguladı. Yeniden atamayla ilgili alınacak görüşleri “demokratik bir görüntü oluşturma çabası” olarak yorumlayan Yıldız, “Bu görüşlerin hiçbir kıymeti olmayacaktır. Olumsuz görüş dahi belirtseler idarecinin siyasi iktidarla ilişkisi var ise engel oluşturmayacaktır.” dedi. Yıldız, öğretmenlerin, öğrencilerin ve çevrenin görüşlerinin alınacağı yönündeki iddianın tam bir hikaye olduğunu da söyledi.

Eğitim Sen sandık kuracak
Eğitim Sen’in başka bir kampanya yürüttüğünün altını çizen Yıldız, 20 yıldır okul idarecilerinin tamamının seçimle belirlenmesini istediklerini hatırlattı.
Ünsal Yıldız, “Biz, buyrun yöneticimizi kendimiz seçelim diyoruz. Bu ayın sonuna kadar kampanya sürecek. Okullarda sandık kuracağız ve bunun pratik bir adımını atacağız” diye konuştu. Yıldız “kavgaya bıraktığımız yerden devam etmemiz gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.