AKP: İsrail'le aramız bozulmaz

Başbakan Erdoğan'ın İsrail'e yönelik sert çıkışları, "Türkiye-İsrail ilişkileri bozulur mu" tartışmalarına sebep oldu. Oysa Hükümet yetkilileri her gün "İsrail ile aramız bozulmaz" diye açıklamalar yapıyor.

soL (HABER MERKEZİ) İsrail'in Gazze'den çekilmesinin ardından, ulusal ve yabancı basında Türkiye - İsrail ilişkilerinin sarsıntıya uğradığı ve ciddi bir şekilde gözden geçirilmekte olduğu yönünde iddialar ortaya atılmaya başlandı.

Washington Times gazetesinde geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir yazıda, "İsrail'in saldırılarının İsrail-Türkiye ittifakında çatlaklar yarattığı" ve "bölgede yeni gruplaşmaların yaşanabileceği" öne sürülmüştü. Yazıda, eski CIA yetkilisi Graham Fuller'in "Yaşananlar uzun vadede Türkiye-ABD ilişkilerine ciddi zarar verecek" şeklindeki görüşüne de yer verilmişti.

Basında sık sık, Başbakan Erdoğan öncülüğündeki hükümetin İsrail'e rest çektiği ve Filistin halkının bu sayede kurtulduğu yönünde haberler yayımlanıyor. Örneğin Cihan Haber Ajansı (CHA) kaynaklı haberlerde, Gazzelilerle yapılan görüşmelere dayanılarak Gazze halkının "İsrail'e meydan okuyan" Erdoğan'a ve Deniz Feneri, İHH, Kimse Yok mu Derneği gibi "yardım kuruluşlarına" minnettar oldukları öne sürülüyor.

Babacan: İsrail'le ilişkilerimiz bozulmaz
Fakat hükümetin kendi yaptıkları ve söyledikleri bu imajı yalanlamak için yeterli oluyor. Örneğin Dışişleri Bakanı Ali Babacan, önceki gün gazetecilerin sorusu üzerine, "Türkiye'nin Gazze'de yaşananlara verdiği tepkinin Türk-İsrail ilişkilerini orta ve uzun vadede etkilemeyeceği" şeklinde net bir açıklama yapmıştı.

MEB yarışmaları neden iptal etti?
Başka bir örnek ise Milli Eğitim Bakanlığı'ndan (MEB) geldi. Geçtiğimiz hafta Gazze'de ölenler için ilk ve orta dereceli okullarda anma törenleri düzenleyen MEB, ayrıca "Filistin'de insanlık dramı" konulu bir de resim ve kompozisyon yarışması açmış, hemen ardından bir açıklama yapan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, yarışmaların "antisemitizm propagandasına alet edilebileceği endişesini duydukları" gerekçesiyle iptal edildiğini bildirmişti.

Zaman gazetesinin haberine göre, bu düzeltme, konudan haberdar oldukan sonra Türk yetkilileri arayarak "hassasiyet ve ikazlarını ileten İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin etkisiyle gerçekleşti. MEB yarışmaları iptal ederken, Dışişleri Bakanlığı yetkilileri de Anadolu Ajansı'ndan "anma törenleri haberlerini öne çıkarmamalarını" istedi.