AKP - İsrail ilişkisi eskiye dayanıyormuş

Hürriyet yazarı Tolga Tanış, ABD’deki İsrail lobisinin önemli isimlerinden biriyle yaptığı röportajda AKP’lilerin daha 28 Şubat dönemlinde İsrail lobisi ile ilişkide olduğunu ortaya koydu.

Geçtiğimiz pazar günü Hürriyet gazetesinde çok ilginç bir yazı yayımlandı. Hürriyet yazarı Tolga Tanış’ın, “Beş yıl öncesine kadar Amerika’nın en güçlü Yahudi örgütü AIPAC’in İran masasına bakan” Keith Weissman ile yaptığı röportajda oldukça ilginç iddialara yer veriliyor.

Tanış’ın yazısına göre, İran’ın hakimiyetini kırmak amacıyla İsrail lobisi ve ABD tarafından planlanan Bakü- Ceyhan boru hattı ile ilgili çalışmalar için 90’lı yıllarda sık sık Türkiye’ye gelen Weissman, bu dönemde Abdullah Gül ile de ilişkiye geçiyor.

Tanış bu bölümü yazısına şu şekilde aktarıyor:
“İran uzmanı Weissman, boru hattı konuşurken bir yandan da Türkiye’deki İslami hareketlerle temas geliştirmeye başlıyor.

İlk kiminle ilişki kurdunuz?..
- Murat Mercan’la tanıştım Amerika’da.

Nasıl?..
- Washington’dayken kendi tanışmak istedi. Sanırım Alan Makovsky üzerinden geldi talep.

Sonra?..
- Sonra benim için bir görüşme ayarladı. Refahyol Koalisyonu kurulduktan sonraydı. Aralıktı. Abdullah Gül ile ilk o zaman tanıştım. İslami bir bankada görüştük.”

Weissman’ın iddiaları bunlarla da sınırlı değil. 28 Şubat’ın ardından Refah Partililerin kendilerinden görüşme talep ettiğini söyleyen Weissman, Tanış’ın sorularını şu şekilde cevaplıyor:

“Ne istediler?
- Askere biraz geri çekilin dememizi... Çalışma özgürlüğü istiyorlardı. Tamam ama sizin de İslami basına o saçma anti-semitik yazıları yazmamasını söylemeniz gerek, dedik.

Sonuç çıktı mı?
- Bir toplantı New York’ta Türk Konsolosluğu’nda oldu. Nazlı Ilıcak da vardı. Sonra kimse bir şey yapmadı bizden. Çünkü argümanları ikna edici değildi.”

“AKP arap Gülen Türk”
Tanış, Weissman’ın AKP ve Gülen Hareketi hakkındaki görüşünü de su sekilde aktarıyor:
“Weissman Refah Partililerle Murat Mercan üzerinden görüşüyor. Gülencilerle ise her zaman ayrı buluşuyor. Niye diye sordum. ‘İki kesim hiç yakın olmadı. Gülen Hareketi’nin de Refah Partisi ile beraber görülmek istemediğini düşünüyordum’ dedi. Mavi Marmara eylemini doğru bulmadığını söylediğinden beri Fethullah Gülen Amerikan Yahudilerinin kahramanı. Kimse toz kondurmuyor. Weissman bu durumdan ne kadar etkilendi bilmiyorum ama söylediği şu oldu: ‘O dönem Türkiye’de İslamcı unsurlar arasında iyi ilişkimiz olan yer Zaman Gazetesi idi. Benim görüşüm, Müslüman Kardeşliği’ne yakın AKP ya da Refah gibi İslami hareketlerle karşılaştırırsanız, Gülen Hareketi daha sufi. AKP, Arap dünyasından ithal. Gülen Hareketi, Türk kökenli.’

Boru hattı kimin fikriydi
Bakü-Ceyhan petrol boru hattı konusunda da etkili olduklarını anlatan Weissman’ın cevaplarını Tanış şu şekilde aktarıyor:

“Boru hattı sizin fikriniz miydi, dedim. ‘Belki biz yaratmadık ama biz popüler hale getirdik’ dedi.
İlk kime bahsettiniz?
- Başkan Yardımcısı Al Gore’un danışmanı Leon Fuerth’e. Kabul etti. Sonra Beyaz Saray’daki diğerleriyle konuştuk. Richard Morningstar, yardımcısı Matt Bryza...

Türkiye’de kimlerle konuşuyordunuz?
- Enerji Bakanlığı Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden’le. Bir de Necdet Pamir’le.

Ne tepki aldınız?
- Herkes çok sevdi. ABD de, İsrail de, Türkiye de...”