AKP iktidarı katilleri yüzüstü bırakmıyor

3. Yargı paketi ile katilleri sokağa salan AKP, bugüne kadar attığı adımlarla Türkiye’nin karanlık geçmişinde payı olan isimlere vefa borcunu ödemekten geri durmamıştı.

3. Yargı Paketi’yle birlikte faşist katillerin serbest kalmalarının yolunu açan AKP iktidarı, bugüne kadarki icraatlarıyla yobazlara ve faşistlere kol kanat germek konusunda çok sayıda adım atmıştı.

Hizbullah’tan Mehmet Ağar’a, Ökkeş Şendiller’den Mehmet Ali Ağca’ya kadar çok sayıda karanlık isme elini uzatan AKP, kimi zaman hapisten çıkartarak, kimi zamansa devlet televizyonunda söz hakkı tanıyarak Türkiye’nin karanlık geçmişinde emeği olanlara vefa borcunu ödemekten geri durmadı.

İşte AKP’nin devlet olanaklarını kullanarak kol kanat gerdiği isimlerden bazıları:

Hizbullah’a devlet desteği AKP ile sürüyor
1990’lı yıllarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da devletin desteğiyle işledikleri vahşi cinayetlerle bilinen Hizbullah’ın çok sayıda militanı, AKP’nin tutuklu yargılanma süresini 10 yılla sınırlayan düzenlemesiyle birlikte geçtiğimiz yılın başında serbest bırakılmıştı. Aralarında örgütün askeri kanat sorumlusu Hacı İnan, 73 öldürme eyleminden sorumlu tutulan Cemal Tutar gibi katillerin bulunduğu Hizbullah üyelerinin önemli bölümü “denetimli serbestlik” kapsamında salındıktan sonra kayıplara karışmıştı.

Aynı yasadan yararlanmak için başvurmaya hazırlanan birçok devrimcinin davası ise, yasa çıkmadan ışık hızıyla görülüp hüküm verildi. Dolayısıyla, birçok solcu ve devrimci tutsağın aynı yasadan yararlanmasının önü kapatılmış oldu.

Sivas Katliamı ve AKP
1993 yılında Madımak Oteli’ni ateşe vererek ikisi otel görevlisi 35 kişiyi katleden yobazlar da AKP’nin şefkatli kollarından nasibini aldı. Sivas Katliamı Davası’nın 7 firari sanığı hakkında 13 Mart’ta çıkarılan zaman aşımı kararıyla Sivas Katilleri de ödüllendirilmişti. Zaman aşımı kararının ardından karara tepki gösteren yüzlerce kişi Ankara’da polisin vahşi saldırısına maruz kalırken, sevincini partisinin grup toplantısında paylaşan AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan şunları söylemişti:

“Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun. Yıllar yılı içerde olan vatandaş, içlerinde kaçak olanlar vardı.”

AKP’lilerin Sivas’taki katillere desteği bununla sınırlı değil. Bugün AKP’de bakanlık, milletvekilliği, belediye başkanlığı ve parti yöneticiliği yapan çok sayıda isim Sivas Katliamı Davası’nda katillere avukatlık yaparak desteklerini esirgememişlerdi.

Sivas katillerine verilen bir diğer destek ise, olayın katliam değil, her iki tarafın da zarar gördüğü kötü bir anı olarak çarpıtılması. Geçtiğimiz yıl 2 Temmuz’dan önce Madımak Oteli’nde olayda hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazıldığı anı köşesinde oteli yakmak isterken ölen 2 katilin de adının yer alması AKP’nin katillere verdiği başka bir destek olarak kayıtlara geçmişti.

Maraş’ın bir numaralı sanığı TRT kanalıyla solculara iftira atabiliyor
AKP’nin Sivas’ta olduğu gibi Maraş’ta da katilleri aklama eğilimi dikkat çekmekte. Maraş Katliamı’nın bir numaralı sanığı BBP'li Ökkeş Şendiller de AKP iktidarının nimetlerinden yararlanan bir başka isimdi. 2008 yılında TRT’nin Maraş Katliamı’yla ilgili belgeselinde kendisine söz verilen katil Şendiller, yaşananların Alevi-Sünni çatışması değil, Hrant Dink ve arkadaşlarının kurduğu sol örgütlerin işi olduğunu iddia etmişti.

TRT ekranından Ağca’ya övgüler
TRT ekranının katillere açılması Mehmet Ali Ağca ile devam etmişti. 2010 yılında TRT’de yayınlanan Kozmik Oda programına katılan Abdi İpekçi’nin Katili Ağca’ya, sunucu Rıdvan Memi tarafından övgüler düzülmüştü. Ağca’nın TRT’ye konuk olmasına ilişkin bir soruyu cevaplayan Erdoğan’ın yaptığı ”özgürlükler öne çıktı” değerlendirmesi Ağca’ya verilen AKP desteğini gözler önüne sermişti.

Yazıcıoğlu’nun vasiyeti Bakanlar Kurulu’nu harekete geçirmişti
1980 öncesinde Ülkü Ocakları’na başkanlık ederek sayısız cinayette parmağı bulunan eski BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu da AKP’nin vefa borcunu ödemekten geri durmadığı isimlerdendi. Ankara’da bulunan Tacettin Dergahı’na gömülmeyi vasiyet eden Yazıcıoğlu’nun bu isteğini yanıtsız bırakmayan AKP Genel Başkanı Erdoğan ''Son vazifemizi yerine getirmek için hükümet olarak elimizden geleni yapacağız'' sözleriyle Yazıcıoğlu’na olan sevgisini ifade etmişti.

Ağar’a özel cezaevi
Halka karşı yapılan “1000 operasyon”un sorumlusu Mehmet Ağar da AKP’nin saygıda kusur etmediği isimlerin arasında bulunuyor. Susurluk Davası’ndan 5 yıl hapis cezasına çarptırılan Ağar, ailesinin kalmakta olduğu Bodrum ilçesine yakın olan Aydın’daki cezaevini kendi seçerken, Ağar cezaevine gelene kadar tadilat çalışmaları yapılarak konforu ihmal edilmemişti. En son olarak, Ağar'ın kaldığı cezaevine helikopter pisti yapıldı.

(soL - Haber Merkezi)