AKP Diyarbakır kartını açtı

AKP TRT 6 (Şeş) ile hayata geçirdiği açılımın devamını, Diyarbakır'dan yayınladığı Kürtçe mevlit programı ile getirdi. Diyanet yetkilileri ve AKP'lilerin "dinin birleştiriciliği"ne vurgu yapması dikkat çekti.

soL (HABER MERKEZİ) TRT dün mevlit kandili vesilesiyle özel yayınlar yaptı. Bunlardan biri de TRT 6'da yayınlanan Kürtçe mevlitti. Diyarbakır Ulu Cami'de Diyarbakır İl Müftülüğü tarafından Kürtçe okunan mevlit, AKP'nin "Kürtçe açılımı"nın içeriğine de ışık tuttu.

TRT 6 tarafından çekimleri yapılan Kürtçe mevlitten önce, camide Diyarbakır Yenişehir İlçe Müftüsü Alettin Bozkurt tarafından Kürtçe vaaz verildi. Bozkurt, vaazında Muhammed döneminden örnekler vererek İslam'da ırkçılığın yeri olmadığını anlattı.

Birlik ve beraberliği din sağlayacakmış
Diyarbakır İl Müftüsü Ali Melek de "Bu mevlidi herkesin dinlemesini istiyorum. Bu, birlik ve beraberliğimizi artıracaktır. Karadeniz'deki, Batı'daki insanlarımız da buradaki kültürü gördükleri zaman, eminim ki buradaki insanlara yaklaşımları değişecektir. Buradaki insanlara başka bir yakınlık hissedeceklerdir. İnsanlar, buradaki halkı, Kürtçe okuduğu mevlitten dolayı daha iyi anlayacaktır" dedi.

Diyanet "caiz" buldu
Diyanet, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, projenin TRT'ye ait olduğunu, kendilerinin sadece cami ve mevlit okuyacak görevli tahsis ettiklerini söyledi. Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet-Sen) Başkanı Ahmet Yıldız, camilerde Kürtçe mevlit okunmasının hiçbir sakıncasının bulunmadığını, "Vaazın amacı insanlara bir şeyler anlatmak. Anlaşabilmek için de en iyi yol, halkın kullandığı dili kullanmaktır" diyerek ifade etti.

AKP Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kutbettin Arzu da, TRT'nin Kürtçe mevlit yayınının çok güzel bir gelişme olduğunu söyledi, "Diyanet ve TRT'yi kutlamak lazım" dedi.

"Osmanlı vilayetleri"nden mevlit
TRT, dün gece İstanbul Yenikapı Mevlevihanesi Camii'ndeki mevlidi de, TRT 1, TRT 2 ve TRT Int kanallarından naklen yayınladı. Yayında Kerkük, Lefkoşa, Saraybosna ve Diyarbakır'daki camilere de bağlantı yapıldı.

Vatan gazetesi, mevlit yayınıyla ilgili haberinde, Kıbrıs, Saraybosna ve Kerkük'ün, Osmanlı İmparatorluğu döneminde imparatorluk sınırları içinde bulunduğunu hatırlatarak "Osmanlı vilayetlerinden naklen yayın" başlığını kullandı.

Diyarbakır'da bir de "kitlesel" mevlit etkinliği
Diyarbakır'daki bir diğer "mevlit etkinliği", Peygamber Sevdalıları Platformu tarafından İstasyon Meydanı'nda yapılan "mevlit programı" oldu. Yaklaşık 35 bin kişinin katıldığı etkinlikte, mevlidin yanı sıra Türkçe ve Kürtçe ilahiler okundu, konuşmalar yapıldı. Bazılarının zikir yaptığı, bazılarının da Hizbullah lideri Nasrallah'ın fotoğrafını taşındığı görüldü. Programı kadın ve erkekler ayrı yerlerden izlediler.