AKP’den CHP’ye “faşizm” suçlaması

AKP Haluk Özdalga, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını sağlayan yasa değişikliğini eleştiren CHP’yi “Franco’nun İspanya’daki rolünü üstlenmekle” suçladı.

soL (HABER MERKEZİ) TBMM Çevre Komisyonu Başkanı AKP'li Haluk Özdalga, CHP'nin "Kandırıldık" yorumu yaptığı yasa değişikliğiyle ilgili açıklamada bulundu. Özdalga, söz konusu yasayla, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasına son verildiğini ve darbeye teşebbüs edenler dahil bazı suçlarda askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasının önünün açıldığını, bunların, Türkiye'de demokrasinin güçlenmesi için büyük önem taşıyan reformlar arasında yer aldığını belirtti.

Bunun "tüm demokratik ülkelerde böyle" olduğunu savunan Özdalga, "Ancak, başta parti lideri Sayın Deniz Baykal olmak üzere tüm CHP sözcüleri, bu reformlara da ağır ifadelerle karşı çıkıyor. Mecliste oy vermiş olmalarının gecenin geç saatinde meydana gelmiş bilinçsiz bir davranış olduğunu ileri sürüyor ve iptal için Anayasa Mahkemesi'ne gideceklerini söylüyorlar" dedi.

CHP'yi "iki yüzlü ve arsız muhalefet yapmakla" suçlayan Özdalga, şunları söyledi: "Ancak, başta parti lideri Sayın Deniz Baykal olmak üzere tüm CHP sözcüleri, bu reformlara da ağır ifadelerle karşı çıkıyor. Mecliste oy vermiş olmalarının gecenin geç saatinde meydana gelmiş bilinçsiz bir davranış olduğunu ileri sürüyor ve iptal için Anayasa Mahkemesine gideceklerini söylüyorlar.

Tarihin acı cilvesi, Baykal o tarihlerde İspanyol sosyal demokrat lider Felipe Gonzales'i örnek aldığını, Türkiye'nin Gonzales'i olmak istediğini söylüyordu. Şimdi, faşist general Franko'nun elbiselerini giymeyi içine sindirdi. Ancak Türkiye, Baykal ve CHP'ye rağmen demokratik reformlarını tamamlayacak. Baykal ve CHP'li yandaşlarının akıbeti de Frankocular gibi olacak. Eğer CHP bu yasanın iptali için Anayasa Mahkemesine giderse, ben de onların peşinden kaçtıkları yere kadar gideceğim. Demokrasiye karşı yürüttükleri bu arsız muhalefeti milletin önünde, Avrupa'da ve üyesi bulundukları Sosyalist Enternasyonel'in her zemininde teşhir etmeye devam edeceğim."