AKP’den 20 Temmuz çıkarması

AKP Hükümeti 20 Temmuz'un 34. yıldönümünde Kuzey Kıbrıs'ta kalabalık bir heyet ile yerini alacak. Kuzey Kıbrıs'ta bulunan TSK heyetinden iki ayrı devletin esasına dayalı bir çözümden yana olunduğu açıklaması geldi. Güney Kıbrıs'ta ziyaretler yasa dışı ilan edildi.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Erdoğan, 8 bakanı ve 2 milletvekili ile 20 Temmuz nedeni ile Kuzey Kıbrıs'a bir ziyaret gerçekleştiriyor. İlk kez bu denli kalabalık bir heyet ile gerçekleştirilen ziyaret Ankara'da da vekil bakan krizine yol açtı.

Her 20 Temmuz'da olduğu gibi Türkiye'nin gövde gösterisi şeklinde gerçekleştirilen etkinliklere bu yıl AKP'nin Kuzey Kıbrıs'a ekonomik yardımları ile Kıbrıs sorunundaki kırmız çizgiler tartışması damgasını vurdu.

Adaya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilerin Kıbrıs'la ilgili sorularını da yanıtlayan Başbakan Erdoğan, Türkiye olarak iki tarafın siyasi eşitliğine, iki kurucu tarafın siyasi eşitliğine, iki kurucu devletin eşit statüsüne ve Türkiye'nin etkin garantisine dayanan yeni bir ortaklık kurulması yönünde yapıcı yaklaşımlarının sürdüğünü vurguladı.

Başbakan Erdoğan Kuzey Kıbrıs'ta birçok açılış törenine katılacak. Bunlar arasında Lefkoşa-Güzelyurt yolunun ikinci etabı, Kumköy-Serhatköy su isale hattı, üniversite ek binaları ve amfi tiyatro yatırımları bulunuyor. Erdoğan Kuzey Kıbrıs'ta yaptığı ilk açıklamada hükümet olarak iş başına geldikleri günden beri Kuzey Kıbrıs'ın sosyal ve ekonomik kalkınması için her türlü desteği verdiklerinin altını çizdi. Yardımları rekor düzeylerde artırdıklarını ileri süren Erdoğan, bunun somut neticelerini de son 5 yılda KKTC ekonomisinin tarihi büyüme rakamlarında gördüklerini savundu.

Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan'la birlikte geleceği KKTC'de Kıbrıs işlerinden de Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanları Murat Başesgioğlu ve Mehmet Şimşek, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, Elazığ Milletvekili ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Necati Çetinkaya, İstanbul Milletvekili ve AKP Genel Başkan Yardımsısı Egemen Bağış'ın da aralarında bulunduğu kalabalık bir heyet eşlik ediyor.

TSK'dan "kırmızı çizgiler" hatırlatması
Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler dışında Türk Sihalı Kuvvetlerini temsilen bir heyet de Kuzey Kıbrıs'ta bulunuyor. Başbakan Erdoğan'ın Kuzey Kıbrıs'a ziyareti öncesinde, KKTC Cumhurbaşkanı Talat, 20 Temmuz etkinliklerinde Türk Silahlı Kuvvetleri'ni temsil edecek 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Kabul sırasında, Orgeneral Berk, "1974'te sağlanan barış ortamının 34 yıldır sürmesi, Kıbrıs Türk halkının rahat ve huzur içinde yaşaması ve o günden bu güne bu barış ortamının devam ettirilmesi tabii ki bizi her zaman mutlu etmiştir. Umarım adada her iki tarafın, iki ayrı devlet şeklinde yaşayabileceği, iki ayrı devlet esasına dayalı, kalıcı ve adil bir çözüm sağlanır" şeklindeki açıklaması TSK'nın adadaki müzakerelere dair "kırmızı çizgileri" hatırlatması şeklinde yorumlandı.

Görüşme sırasında KKTC Cumhurbaşkanı Talat da Türkiye'nin tüm kurumları ile Kuzey Kıbrıs'ı 34 yıldır verdiği destekten duyduğu memunniyeti dillendirdi. Talat, başlatılmak üzere olan yeni sürecin başarılı bir şekilde ilerleyip, adil ve kalıcı bir barışa ulaşma ve uluslararası alanda da Kıbrıs sorununun bitişini ilan etmenin hedefleri arasında olduğunu belirtti.

Güney Kıbrıs'ta ziyarete tepki
Başbakan Erdoğan'ın 20 Temmuz nedeni ile gerçekleştirdiği ziyareti Güney Kıbrıs'ta eleştirilere neden oluyor. Kıbrıs Cumhuriyeti hükümet sözcüsü Stefanos Stefanu, Başbakan Erdoğan'ın 20 Temmuz yıldönümü kutlamaları nedeniyle Kuzey Kıbrıs'a yaptığı ziyaretin yasa dışı olduğunu açıkladı. Güney Kıbrıs basınında yer alan haberlere göre, Erdoğan'ın 20 Temmuz kutlamaları nedeniyle KKTC'yi ziyaret etmesini eleştiren Stefanu, ''Türkiye tarafından BM ve uluslararası hukuk kuralları çiğnenerek, 1974'ten beri işgal altında bulundurulan bir bölgeye yapılan bu ziyaret yasa dışıdır'' iddiasında bulundu. Güney Kıbrıs'taki bazı gazeteler, Başbakan Erdoğan'ın ziyaretini şu başlıklarla yansıttı Fileleftheros: ''Kırmızı çizgiler resitali. Erdoğan ve Talat, Türk niyetlerinin işaretini veriyorlar." Simerini: ''Erdoğan'ın ziyareti ortamı dinamitliyor. Bugün işgal bölgelerine geliyor ve üç gün kalacak.'' Politis: ''Erdoğan'ı beklerken, işgal bölgelerinden göndereceği mesajlar konusunda farklı değerlendirmeler.''Alithia: ''Erdoğan, istila için bugün işgal bölgelerinde.''