'AKP Alevileri bölmeye çalışıyor'

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, dün yaptığı konuşmada, AKP hükümetinin Alevileri bölme girişimlerine dikkat çekti. AKP "kendi Alevileri" üzerinde "Alevi açılımı" yaptığında ısrar ederken, açılıma en büyük destek "çarpıtma" haberlerle Zaman gazetesinden geliyor.

soL (HABER MERKEZİ) AKP hükümeti, "Alevi açılımı" adı altında "kendi Alevileri"ni yaratmaya çalışır ve geniş Alevi kitlesinin temsilcilerini ve taleplerini dikkate almazken, 9 Kasım Mitingi'ni düzenleyen Alevi dernekleri de kendi taleplerinde ısrar etmeyi sürdürüyorlar.

Alevi Bektaşi Federasyonu, dün Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı'nda 9 Kasım mitingi sonrası yol haritasını ve hükümete sunacağı projeleri belirlemek üzere bir toplantı düzenledi. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, hükümetin kendi tanımlarını dayatarak Alevileri bölmeye çalıştığına dikkat çekti ve "Biz bu davayı götürürken, Aleviliğin İslam içinde mi dışında mı olduğunu tartışmıyoruz. Alevilerin sorunlarını tartışıyoruz. Hükümet yetkilileri de benzer deyimler kullandı. Aleviliği İslamiyetin içinde görenler ve görmeyenler. Görenler makul, akıllı, hoş, cennetlik Aleviler, görmeyenler cennetten mahrum kalacak Aleviler gibi bir kategoriyi biz kabul etmiyoruz. Biz Alevi kimliğimizle, her Alevinin kendisini nasıl tarif edeceğinin ona bırakılması şartıyla, onun sorumluluk ve yükümlülük alanı olduğu bilinciyle, siyasilerin bizi tanımlama, ortadan yarma girişimlerini asla doğru bulmuyoruz" dedi.

Balkız, Alevi hareketi için dilekçe devrinin bittiğini ve sokakta mücadele döneminin başladığını söyledi.

Toplantının sonuç bildirgesinde, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılarak, yerine "Din ve İnanç İşleri Üst Kurulu" kurulması, Madımak Oteli'nin Utanç Müzesi olması, cem evlerinin yasal güvenceye kavuşturularak ibadethane statüsündeki mekanlarla aynı haklara sahip olması, zorunlu din dersinin kaldırılması, Alevi köylerine cami yapma uygulamasına son verilmesi, Hacı Bektaş Dergâhı'nın yönetimi, bakımı ve Alevi toplumuyla inançsal ve kültürel ilişkisinin Alevi Bektaşi Federasyonu'na bırakılması talepleri dile getirildi.

Zaman "çarpıtmaktan" vazgeçmiyor
9 Kasım Mitingi öncesinde ve sonrasında miting haberlerini "provokatif" üslupla ve çarpıtarak veren Zaman gazetesi, AKP'nin "Alevi açılımı" konusunda da benzer bir tavır sergiliyor. Başbakan Tayyip Erdoğan ve bazı AKP'lilerin Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ile görüşmesi sonrasında, dün Zaman'da "Aleviler açılımdan ümitli" başlığıyla bir haber yayınlandı. Haberde, Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil'in Mersin Hacı Bektaş Kültür Merkezi'ndeki "3. Alevi Dede ve Babalar Toplantısı" öncesinde yaptığı basın toplantısında Tayyip Erdoğan'ın tüm Alevi dernekleri ile görüşmesi gerektiğini dile getiren açıklaması yer alıyor. Özdil, açıklamasında, Erdoğan'ın bu konuda tüm bilgilere erişebilecek durumdayken altı yıldır "Alevilere bir randevu vermediğinden" yakınıyor. Zaman'ın bu habere seçtiği başlık, gazetenin "Alevi açılımı"nı çarpıtma haberlerle desteklemeye devam edeceğini gösteriyor.