Akkuyu Nükleer Santrali "Türk usulü" olacak!

Mersin'de inşa edilecek olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesinin ilk görselleri ortaya çıktı. Yoğun bir şekilde karşı çıkılan santralin "Türk mimarisine" uygun bir şekilde yapılacağı söylenirken, projenin sahibi Rus firma maliyeti düşürme derdinde.

Mersin Akkuyu’da yapılması planlanan bilim insanlarının, sivil toplum kuruluşlarının, çevrecilerin ve Mersin halkının sert bir biçimde karşı çıktığı Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nin 3 boyutlu tasarımı modellenerek, görseli basına verildi.

Nükleer santral Türk mimarisinin özelliklerini taşıyacak
Reaktörlerinin üstündeki çatı yarım küre şeklinde dizayn edileceği söylenen yapının, Türk mimarisinin özelliklerini taşıyacağı belirtildi. Toplam alanı 2 futbol sahası büyüklüğünde olacak santral, denize sıfır olarak inşa edilecek, santralde soğutma kulesi bulunmayacak.

Firma maliyeti düşürme derdinde!
Akkuyu Nükleer Güç Santrali Genel Müdürü Alexander Superfin, Projenin maliyetinin 20 milyar dolardan düşük olabileceğini öne sürdü.

Superfin‘in yapılacak proje için ''Biz projeye daha detaylı bakmaya başladığımızda gördük ki bazı teçhizat ve malzemeler Türk üreticilerden alındığı zaman maliyeti düşürebiliriz'' ifadelerini kullanması dikkat çekti. Türkiye’nin nükleer enerji malzemesi alanında bir teknolojik alt yapısının olmadığı biliniyor. Türk üreticilerinden alınacak “teçhizat ve malzemeler”in ne olduğu konusunda bir netlik bulunmuyor.

Santrali kuracak şirketin Bulgaristan ve İran'da kurduğu santrallerde ciddi teknik hataların ortaya çıkmış olması da kaygılara neden oluyor.

AKP Hükümeti santralin yapımı ile ilgili Rusya ile yaptığı anlaşmayla santrale dönük itirazlara hukuk yolunu kapamış, projeyi ÇED raporundan muaf tutmuştu. Danıştay muafiyet kararını iptal etmiş ancak hükümet Danıştay kararını yok sayan bir yönetmelik çıkarmıştı.

Uzmanlar uyarıyor
Santralde soğutma kulesinin bulunmayacağı söylenirken, buna gerekçe olarak santralin deniz suyu ile soğutulacak olması gösteriliyor. Ancak uzmanlar santralin yapılacağı bölgede deniz suyunun reaktörleri soğutmaya yetecek kadar soğuk olmadığı konusunda uyarıyor.

Santralle ilgili bir diğer tehlikeli durum ise projenin Ecemiş fay hattı üzerine yapılacak olması. Fukişima’ da yaşanan felaketi hatırlatan bilim insanları, olası bir depremin santrale ciddi zararlar verebileceğini belirtiyor.

(soL-Haber Merkezi)