Akıncı üniversiteler

YÖK yurtdışında üniversite kurmayı planlıyor. İlk sırada Almanya, Azerbaycan ve Afganistan var.

soL (HABER MERKEZİ) Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yusuf Ziya Özcan, devlet üniversitelerini yurtdışına açılmaları için teşvik ettiklerini, yakında ilk olarak Almanya, Azerbaycan ve Afganistan'da Türk üniversiteleri kurmak için çalışma başlattıklarını söyledi.
Yeni Şafak gazetesine konuşan YÖK Başkanı Özcan, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin (İTÜ) Almanya'nın başkenti Berlin'de üniversite kurmak istediğini belirtti. Özcan, "İstanbul Teknik Üniversitesi Berlin'de üniversite açmak istiyor. İTÜ'nün Almanya ile çok uzun yıllara dayanan bir işbirliği var. Okulun başlangıcında Almanlar gelip çalışmışlar. 'Madem onlar gelip Türk-Alman Üniversitesi açıyorlar, biz de orada açalım' diyor arkadaşlar" diye konuştu. Alman Büyükelçisi ile görüşerek kuruluş sürecini başlatacaklarını söyleyen Özcan, "Orada çok Türk var. Almanya'da çok ülkenin üniversitesi var ama Türk Üniversitesi olmaması bir eksiklik tabii. Bu eksiği gidereceğiz" dedi.

"İhtiyaç var"
Tüm devlet üniversiteleri yönetimlerini dışarıya açılmaları için teşvik ettiklerini söyleyen Özcan, "Mesela yakında Ankara Üniversitesi de Azerbaycan'a gidebilir. Onlar da böyle bir hazırlık içindeler. Başkent Bakü'de arazi çok pahalı. Hükümetimiz yardım ederse devlet imkanlarıyla açılabilir. Çok zor şartlarda ama ihtiyaç var. Hem Azerbaycan için hem de diğer Türki Cumhuiyetleri'nden de öğrenci gelir" açıklamasında bulundu.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de de üniversite planladıklarını söyleyen Özcan, "Gazi, Hacettepe ve Ankara Üniversitesi de ortak bir konsorsiyumla Kabil'de Eğitim Fakültesi kuracaklardı. Sayın Başbakanımız bir üniversite açmanın sözkonusu olabileceğini söyledi. Onlar onun üzerinde çalışıyor" diye konuştu.

Özel üniversitelere de görev
YÖK Başkanı Özcan, yurtdışına açılımın sadece devlet üniversiteleriyle sınırlı kalmaması özel üniversiteleri de kapsaması için çaba gösterdiklerini de söyledi. Özcan, özel üniversitelerden yabancı öğrencileri cezp etmelerini ve İstanbul dışında da fakülte açmalarını istedi. Özcan, "Bu konuda her türlü kolaylığı sağlayacağız" diye konuştu.

Kürdoloji Araştırma Merkezi'ne onay
Diğer yandan YÖK, İstanbul Üniversitesi Senatosu'nun "Kürdoloji Araştırma Merkezi" kurulmasına yönelik kararını onayladı. YÖK Başkanı Özcan, "Bu kararla birlikte artık Kürtçe ile ilgili akademik çalışmaları başlatmış bulunuyoruz. Edebiyat Fakültesi bünyesinde olacak. Biri merkezde, 6'sı yurtdışından öğretim üyesi çalışmalara başlayacak. Bölüme öğrenci alınamasa da Kürtçe kursları açılabilecek" dedi. Özcan, İ.Ü dışında herhangi bir üniversiteden talep gelmediğini de belirtti.