Akdeniz bu yıl 3 bin 72 göçmene mezar oldu

Uluslararası Göç Örgütü'nün açıkladığı rapora göre 2014'ün il 9 ayında Akdeniz ve Ege'den kaçak yollarla başka bir ülkeye kaçmaya çalışan 3 bin 72 insan hayatını kaybetti. 2000 yılından bu yana ölen göçmen sayısı 40 bini buldu.

Irak ve Suriye'de cihatçı çetelerin varlığı ve saldırıları nedeniyle de artan "göç", henüz 2014'ün ilk 9 ayında sadece Akdeniz ve Ege’de kaçak yollardan bir başka ülkeye gitmeye çalışan 3 bin 72 kişinin ölümüne neden oldu.

Uluslararası Göç Örgütü’nün "Ölümcül Yolculuklar: Göç Sırasında Yiten Hayatların İzinde" isimli raporuna göre, 2000 yılından bu yana dünya çapında 40 bin insanın, ülkelerindeki iç savaş veya şiddet vakalarından kaçma girişimi ölümle sonuçlandı. Tüm dünya ülkelerini bu durumdan sorumlu tutan örgüt, hükümetlerin göçmenlere karşı yaklaşımlarını "suç ve mağduriyete uğratma salgını" olarak değerlendirdi.

Ortadoğu’da son yıllarda yaşanan siyasi gelişmeler ise bilançonun artmasına neden oldu. Özellikle Akdeniz ve Ege üzerinden Avrupa’ya gitmek isteyen insanların "en tehlikeli yolu" izlediği belirtildi. Son 14 yılda 22 bin insana mezar olan Akdeniz’de sadece 2014’ün ilk dokuz ayında 3 bin 72 insan yaşamını yitirdi. Raporda, dünyadaki her yedi insandan birinin göçme durumunda olduğu ancak durumlarına kayıtsız kalındığı hatırlatıldı.