Akçakale'ye düşen mermi kimin karmaşası!

Genelkurmay'ın uzmanlarından Akçakale'ye düşen merminin havan mermisi mi obis mermisi mi olduğu yönünde bilgi istediği belirtilmişti. Genelkurmay'dan herhangi bir açıklama gelmezken, Başbakanlık tarafından yapılan açıklamada düşen merminin obüs mermisi olduğu ve Suriye Ordusu tarafından ateşlendiği söylendi.

Genelkurmay’ın, Başbakanlık’tan “hedefleri vurduk açıklaması” gelmeden önce çelişkili haberler üzerine bölgedeki uzmanlarına Akçakale’ye düşen merminin obüs ya da havan mermisi olup olmadığının tespit edilip karargaha bildirilmesi talimatını verdiği öğrenilmişti.

Suriye Ordusu’nun elinde NATO standartları dışında Rusya yapımı toplar bulunduğu ve NATO standardı 155 milimetrelik obüslerin 40 kilometreye kadar gidebildiği belirtilmiş, merminin Rus yapımı 157 veya 158 milimetrelik olması halinde bunun Suriye Ordusu’na ait olduğu ihtimali ağır basacağı, muhaliflerin elinde ise uzun menzilli obüse göre çok daha az menzile sahip havan topları bulunduğu iddia edilmişti. Düşen merminin niteliğine göre bunun Suriye Ordusu’na mı yoksa muhaliflere mi ait olduğu anlaşılmaya çalışılacağı belirtilmişti.

Genelkurmay tarafından konuya ilişkin net bir bilgilendirme yapılmadı. Ancak Başbakanlık’tan gelen “hedefleri vurduk” açıklamasında Akçakale’ye düşen patlayıcının top mermisi olduğu ve Suriye Ordusu tarafından açılan ateş sonucu düştüğü kaydedildi.

Suriye ilk kez vurulmamış!
Öte yandan Genelkurmay kaynakları Suriye'den gelen benzer saldırılara daha önce de karşılık verildiğini söylediler. Olayla ilgili konuşan askerler, “İlk kez açıklandı ama karşılık verilmesi ilk değil. Daha önce de Türkiye topraklarına özellikle yaklaşık 10 gün önce yine aynı bölgeye top mermileri düştü. Buna karşılık verildi” ifadesini kullandılar.

(soL-Haber Merkezi)