Ajan dediğin erkek olurmuş!

Meclis Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu, MİT'e sorduğu bir soruya cevaben aldığı "gizli" ibareli mektup basına sızınca, kadın haklarına ilişkin saçma bir tartışmanın başlamasına neden olarak ilk işinde "çuvalladı".

soL (HABER MERKEZİ) Meclis kararıyla kurulduktan sonra gündeme aldığı ilk işlerden biri, MİT tarafından son iki yıldır yayınlanan istihbarat uzman yardımcısı alımı ilanlarıyla sadece erkek personel alınmasını eleştirip buna ilişkin girişimlerde bulunmak olan Kadın-Erkek eşitliği Komisyonu'nun MİT'e gönderdiği mektubuna gelen yanıtın, "kadınların, tepkilerini kolay belli edip açık verdikleri" yönünde olduğu iddia edildi.

Komisyon Başkanı AKP'li milletvekili Güldal Akşit'in komisyon üyelerine okutmadan dosyaya koyduğu, fakat üye diğer milletvekillerinin dosyadan okuyarak basına bilgi sızdırdığı ileri sürülen MİT'in "gizli" mektubunda ayrıca, "kurumumuzda kadınlar da çalışıyor. Ama Doğu ve Güneydoğu'ya gidenlerin 'cesur', 'baskı ve strese dayanıklı' olması lazım. Bu nedenle tercihimiz erkek istihbaratçılardan yana" ifadelerinin yer aldığı haberler yaygınlaşınca, Güldal Akşit açıklama yapmak zorunda kaldı.

Mektubun basına sızmasına tepki gösteren Akşit, "biz bir kurumun işleyiş şekline müdahil olabilecek bir birim değiliz. Sadece çıkan ilanda cinsiyet ayrımcılığı yapılıp yapılmadığıyla ilgilendik, yetkimiz dahilinde uyarımızı yaptık ve tatmin edici bir cevap verdiler. MİT nasıl çalışır, kimlerle çalışır, çalışma birimlerini nasıl oluşturur gibi konular ne ilgi alanımızdır ne de müdahil olabileceğimiz bir alandır. Özel çalışma şartları olan bir kurumdur, saygı göstermek gerekir. Çok karıştırıp, kaşımamak gerekir. Bu konuda hassas olduklarını bildirdiler, kadın yöneticileri olduğunu vurguladılar" dedi.

Komisyonun MHP'li üyesi milletvekili Şenol Bal'ın, her kurumun kendine özgü şartları olabileceğini, bu durumun bir cinsiyet meselesi olarak değerlendirmesini doğru bulmadığını belirttiği bildirilirken, MİT'in personel alımlarında "cinsiyet ayrımcılığı" yaptığı görüşünü komisyonun gündemine taşıyarak tartışmaları başlatan üye CHP'li milletvekili Canan Arıtman'ın da MİT'in cevabından tatmin olduğu öğrenildi.