Ahmet Türk tavrını neden değiştirdi?

İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın dünkü “açılamayışı”nın hemen ardından sakin ve umutlu bir açıklama yapan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün bu hali kısa sürdü...

Hükümetin Kürt açılımındaki “yol haritası”nın açıklanacağı yönünde basında oluşturulan beklentilerin ardından dün konuşan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kendi deyimiyle “müthiş bir atmosfer”de birçok kanalda canlı yayından halka seslendi, ancak açılamadı.

Hükümetin “Kürt sorunu” konusunda önümüzdeki dönem atacağı adımlara ilişkin bilgi vermesi beklenen Atalay’ın ağzından, yalnızca “başarı, ortak akıl, mutluluk” sözcükleri çıktı. Sabırla Atalay’ın sadede gelmesini bekleyen basın mensupları, konuşmanın bittiğini gördüklerinde şaşırıp kaldılar. Konuyla ilgili olarak Atalay’dan gelen tek açıklama şuydu: "Biz herhangi bir paket ya da eylem planı çıkarmadık. Ortak aklı bularak bunu olgunlaştırmaya çalışıyoruz."

Atalay’ın “açıklamalarının” hemen ardından basına bir değerlendirme yapan Ahmet Türk, “Bu sürecin demokratik, barışçıl bir şekilde çözülmesi beklentisi gerçekten çok yüksek. Tek bir gerçek yok, birçok gerçek var. Tek yönden bakmamak lazım” dedi. Basın mensuplarının “Sürece dair umudunuz var mı?” sorusuna da, “Biz siyasetçiler umutlu olmak zorundayız. Umutlu olmasak siyaset yapamayız" yanıtını verdi. DTP’nin konuyla ilgili düşüncelerinin bugün yapılacak mitingde de açıklanacağını söyleyen DTP Genel Başkanı, "Toplumun büyük bir beklentisi var" ifadesini kullandı.

“Fırat Haber Ajansı: Asıl niyet ortaya çıktı!”
Kamuoyunda, hükümetin gelecek dönemde Kürtlere dönük politikalarının ne olacağının netleşmesi beklentisi Atalay’ın konuşmasıyla boşa çıkınca, gözler DTP’ye çevrildi. ‘Kürt açılımı’nın ‘ayrıntıları’nı Diyarbakır’da canlı yayından izleyen Türk’ten gelen olumlu sözlerin ve “1 Eylül Mitingi’nde yanıtımızı vereceğiz” mesajının ardından, “müthiş atmosfer”deki açıklamalar, basında da manşetlerden alt sıralara düşmeye başladı.

Fırat Haber Ajansı’nda yer alan haberde Atalay’ın konuşması tepkiyle karşılandı. “Atalay, asıl niyeti açıkladı: Tasfiye” başlığı atılan haberde, hükümetin niyetinin kısmen ortaya çıktığı belirtilerek, Atalay’ın PKK’nin tasfiyesine dönük sözlerine yer verildi. Atalay “Af diye bir kavramı hiç zikretmedik, zikretmiyoruz. Bu işin başı silahların bırakılması ve tabii tasfiye. Bunun için çok çalışmak gerekiyor. O manada bütün alternatifler üzerinde de çalışılıyor” demişti.

"Kürtsüz Kürt açılımı"
Atalay’ın konuşması yerel medya tarafından da heyecanla beklenmişti. “Atalay ikinci adımı açıklayacak” duyurusu yapan Doğu illerindeki haber sitelerinde, Atalay’ın konuşmasının ardından yer alan haberlere ve yorumlara, “açılım” umudunun zayıfladığı yansıdı.

DTP’nin düzenlediği 1 Eylül Diyarbakır Mitingi için kurulan çadırda da aynı memnuniyetsizlik ve AKP’ye yönelik eleştiriler dikkat çekti. DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, Atalay’ın açıklamalarına sert tepki göstererek, “Bir saat boyunca dile getirdiği Kürt açılımını bir tek Kürt sözcüğü kullanmadan anlatmayı başardı” dedi.

Ahmet Türk 1 Eylül’ü beklemedi
İlk açıklamada hükümetin açılım sürecine yönelik sakin açıklamalar yapan ve “yanıt için mitingi bekleyin” mesajını veren Türk, kısa süre sonra ikinci bir değerlendirme yaptı. Atalay'ın 'amaç tasfiye' sözüne karşı, bu kez üslubunu sertleştirerek, "Yine burada bir tek sözcük vardır: 'Amaç tasfiye'. Zaten 30 yıldan beri tasfiye projelerinizi, çabalarınızı, çalışmalarınızı ortaya koydunuz. Tasfiye edebildiniz mi? Yani imha ve inkâr politikalarının devamı anlamına gelecek bir anlayış gördüğümüzü ve böyle bir mantığın işlediğini maalesef üzüntüyle izledik. Barış konusunda bütün bu olumsuzluklara rağmen bu uygulanan politikaların gerçekten çözüme değil aldatmaya yönelik olduğunu bütün dünyayla paylaşacağız” dedi.

Türk, Atalay'ın açıklamasının, toplumda, özellikle de Kürt halkında büyük bir şaşkınlık ve umutsuzluk yarattığını dile getirdi. “Biz Kürt sorununun barışçıl çözümlerinin tartışılacağı bir sürecin içine girdiğimizi söylerken, bugün yaptığı açıklamada ne Kürt sorununun çözümünden, ne Kürt açılımından, ne de demokratik açılımdan söz ettiğini görebildik. Bugün yapılan açıklamada dağ fare bile doğurmadı."

'Onurlu Bir Barışa Evet' Mitingi…
DTP'nin 'Onurlu Bir Barışa Evet' sloganıyla düzenleyeceği miting, bugün Diyarbakır’da yapılacak. Mitingde PKK'nin beş ay önce 1 Eylül’e kadar ilan ettiği ateşkesin uzatılmasının talep edilmesi, orduya da “operasyonlara son” çağrısı yapılması bekleniyordu. Miting öncesi Diyarbakır'da toplanan DTP'li milletvekilleri ve belediye başkanları, Sümer Park'ta kurulan çadırlarda 'barış nöbeti' tuttular. Ahmet Türk, Emine Ayna ve Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir'in de aralarında olduğu grubun durum değerlendirmesi yaptığı söyleniyor. Hükümetin “açılamayışı” üzerine, bugün mitingde hangi mesajların verileceği ve PKK’nin tepkisi merak ediliyor.
(soL - Haber Merkezi)