Ahmet Şahbaz'ın usulsüz raporlarını soruşturmaya ret

Ethem Sarısülük'ü öldüren polis Ahmet Şahbaz'ın raporların usulsüz alındığının soL tarafından ortaya çıkarılmasının yapılan suç duyurusu reddedildi. Savcılık "hakim vicdani kanaatine göre karar verir", "raporların gerçekliğini tartışmaya açarsak dava etkilenir" diyerek kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Elif Örnek - soL
Ethem Sarısülük'ü vurarak öldüren polis Ahmet Şahbaz'ın mahkemeye sunduğu raporların usulsüz alındığının soL tarafından ortaya çıkarılmasının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunu reddedildi. Savcılık, raporların gerçekliğinin tartışmaya açılmasının görülen davayı etkileyeceği gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi.

Anayasa'nın 138'inci maddesinin "hakimlerin bağımsız oldukları, vicdani kanaatlerine göre hüküm verecekleri, yargılama yetkisinin kullanılması sırasında hiçbir kurum ya da kişinin emir veya talimat veremeyeceği, tavsiye ya da telkinde bulunamayacağını" düzenlediğini hatırlatan savcılık, Ceza Muhakemeleri Kanunu'nda da hakimin delilleri vicdani kanaatiyle serbestçe takdir edeceği hükmünün yer aldığını kaydetti.

'Delil tartışması davayı etkiler'
Savunma makamının en önemli delilleri arasında bulunan raporların yeniden soruşturmaya konu edilmesinin, delilleri tartışmaya açarak görülmekte olan davayı etkileyeceğini belirten savcılık, bu gerekçeyle şikayeti reddetti.

Kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararda "Delilin gerçekliği ve geçerliliği mahkemesince değerlendirilebilir. Kaldı ki sahte olduğu tespit edilirse, yargılama neticesine göre gerek mahkemece gerekse hakları zarar görenlerin şikayet hakları bulunduğu anlaşılmakta" denildi.

Avukatlar karara itiraz etti
Sarısülük ailesinin avukatları kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin karara itiraz etti. Davanın avukatlarından Kazım Bayraktar, ceza hukukunda bir olayın yargılaması yapılırken suç teşkil eden ve iddianamede yer almayan başka bir olay ortaya çıktığında, yargılamayı yapan hakimin bu olayın soruşturma ve yargılamasını yapamayacağını belirterek savcılığın kararını eleştirdi. "Yaptığı taktirde iddia makamının kamu davası açma yetkisini gasp etmiş, hem iddia hem yargı görevi üstlenmiş olur" diyen Bayraktar, bir suçtan dolayı kamu davası açma görevinin sadece savcılara verildiğini hatırlattı.

Reddedilen şikayette Ethem Sarısülük'ün katil sanığı Ahmet Şahbaz'a verilen doktor raporlarının sahteliklerinin soruşturulması ve şüpheliler hakkında kamu davası açılması istenmişti. Şahbaz'ın raporları usulsüz şekilde aldığı ve bu raporlar arasında çelişki bulunduğu soL tarafından ortaya çıkarılmıştı.