AGİT'ten Cumhurbaşkanlığı seçimlerine sert eleştiri

Türkiye'nin de üyesi olduğu Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan Türkiye'ye, seçim sürecindeki propaganda sisteminden, basın özgürlüğüne kadar pekçok eleştiri geldi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı seçimleri için propagandasını "resmi devlet organizasyonları ile birleştirdiğini" vurguladı, diğer adayların ise medya görünürlüğünün az olduğu tespitini yaptı. Medya özgürlüğü konusunda da Türkiye'ye ağır eleştiriler getiren AGİT, "editoryal bağımsızlığın yok olduğu" kanısının hakim olduğunu da söyledi.

Yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Türkiye'ye bir ön gözlemci heyeti gönderen AGİT, resmi internet sayfasında gözlemcilerin hazırladığı raporu yayınladı.

Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre, raporda "Başbakanın propaganda faaliyetleri, çoğunlukla resmi devlet organizasyonları ile birleştirilmiş büyük çaplı organizasyonlardır. Diğer adayların aktif biçimde kampanya yürütmesine karşılık, bu kampanyaların halk önündeki görünürlüğü sınırlıdır" ifadeleri kullanıldı. 25 Temmuz'da açılan İstanbul-Ankara arasında çalışacak olan yüksek hızlı trenin Erdoğan'ın seçim propagandası haline getirildiğini belirten raporda, ayrıca ifade özgürlüğünün hiçe sayıldığına da dikkat çekildi.

'Anayasa sorunlu'
Anayasanın ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına yol açtığı belirtilen raporda, "Anayasanın, Cumhuriyetin temel özelliklerini ve devletin toprakları ve milleti ile bölünmez bütünlüğünü korumak için, başka tedbirlerin yanı sıra, ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına da izin vermesi ifade özgürlüğünün etkili bir şekilde korunmasını ve kamuoyu açısından önem arz eden konularda tam anlamıyla çoğulcu bir fikir alışverişi yapılmasını baltalamaktadır. Ayrıca, başka gerekçelerin yanı sıra, Ceza Kanundaki ve Terörle Mücadele Kanunundaki Türk ulusunun aşağılanması ve herhangi bir terör örgütünün lehine propaganda yapılması ile ilgili hükümleri gazetecileri suçlu bulup, hapsetmek için gerekçe olarak kullanılmıştır" denildi.

'Kamu reklamları hükümetle bağlantılı işletmelere veriliyor'
Rapor "Devlete ait şirketlerin kamu ihalelerinin ve reklamlarının hükümet ile bağlantılı işletmelere verilmesi ve medyanın iktidar partisinin ve Başbakanın eleştirisine özellikle televizyonda sınırlı yer ayırması hakkındaki kaygılar ifade edilmiştir" denildi.

Ayrıca raporda, "Başbakan dahil olmak üzere devletin yüksek kademesindeki kişiler tarafından açılan çok sayıda kamu ve hakaret davaları gazeteciler arasında otosansürü arttırmaktadır" ifadelerine yer verildi.