Adem Özköse ile Hamit Coşkun'un gelişi Türkiye ile İran arasında esir teatisi mi?

Suriye'de kayboldukları iddia edilen Adem Özköse ile Hamit Coşkun'un Türkiye'ye geri dönmelerinden bir gün önce Suriyeli muhalifler ellerinde olan 2 İranlı'yı Hatay'da jandarmaya teslim etti. Bu durum ortada bir 'arabuluculuk' değil esir teatisi olduğunu gösteriyor.

İslamcı ve Suriye'ye müdahale eksenini savunan çizgisi olan Gerçek Hayat dergisi adına Suriye'de bulunurken kayboldukları iddia edilen Hamit Coşkun ve Adem Özköse, dün İran'dan Türkiye'ye getirildi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve geçtiğimiz hafta Suriye'de Özköse ve Coşkun ile görüşen İHH yöneticileri, İran'ın arabulucuk yaptığını açıkladılar. Ancak dün İran merkezli Press TV'de çıkan bir haber, Türkiye ile İran arasında aslında bir esir teatisinin olduğunu akla getirirken, Türkiye'nin Suriyeli teröristler üzerindeki kontrolünü bir kez daha kanıtladı.

Muhalifler kaçırdıkları 2 İranlı'yı Cuma günü Hatay'da jandarmaya teslim etmiş
Adem Özköse ile Hamit Coşkun'un İran'dan Türkiye'ye getirilmesinden sadece bir gün önce, Suriyeli muhalifler Hatay'da jandarmaya 2 İranlı esiri teslim ettiler.

Dün İran merkezli Press TV'de çıkan habere göre, Suriyeli silahlı muhaliflerin kaçırdığı Şahmurat Necafi ve Şahkuli Galavand isimli 2 İranlı 10 Mayıs Cuma günü Hatay'da jandarmaya teslim edildi.

Press TV'ye konu ile ilgili bilgi veren İran'ın Ankara Büyükelçiliği Sözcüsü Abdulrıza Şakaki, 2 İranlı'nın en kısa zamanda ülkelerine dönmeleri için gerekli girişimlerde bulunduklarını ve yakın zamanda Tahran'a dönmelerini umduklarını söyledi.

Haberde, Suriye'de kaçırılan 18 İranlının bu yıl başında serbest kaldıkları ancak hala birçok İranlı'nın kayıp olduğu belirtildi.

Türkiye'nin Suriyeli teröristler üzerindeki kontrolü bir kez daha kanıtlandı
Moon of Alabama isimli blogda Adem Özköse ile Hamit Coşkun'un İran aracılığıyla Türkiye'ye dönüşü ile Suriyeli muhaliflerin kaçırdığı 2 İranlı'nın Hatay'da jandarmaya teslim edilmesinin zamanlamasının çakışmasına dikkat çekilirken, bu durumun Suriye'de terör eylemleri düzenleyen silahlı muhalifler üzerinde Türkiye devletinin kontrolünü kanıtladığı ifade edildi.

Moon of Alabama'da bugün yayımlanan "Esir değişimi teröristleri kimin kontrol ettiğini gösteriyor" başlıklı yazıda Suriye'de büyük terör eylemleri organize eden Özgür Suriye Ordusu'nun kaçırdığı 2 İranlı'yı Hatay'da teslim ettiği ve bu durumun İran'ın Adem Özköse ile Hamit Coşkun'un Türkiye'ye dönmelerinde arabulucu olmadığı, ortada bir esir teatisi olduğunu gösterdiği ileri sürüldü.

TCK 306. maddeyi takan yok!
Aslında Türk Ceza Kanunu'nun 306. maddesi, "yabancı bir devlete karşı asker toplayan veya diğer hasmane hareketlerde bulunan" kişilere hapis cezası öngörüyor. Türkiye açıkça komşu Suriye'ye karşı asker topluyor, bu askerleri barındırıyor ve hatta askeri eğitim veriyor. Ancak bu konuda savcılara yapılan başvurulara yanıt verilmiş değil.

306. madde şöyle:

MADDE 306. - (1) Türkiye Devletini savaş tehlikesi ile karşı karşıya bırakacak şekilde, yetkisiz olarak, yabancı bir devlete karşı asker toplayan veya diğer hasmane hareketlerde bulunan kimseye beş yıldan oniki yıla kadar hapis cezası verilir.
(2) Fiil sonucu savaş meydana gelirse faile müebbet hapis cezası verilir.
(3) Fiil, sadece yabancı devletle siyasal ilişkileri bozacak veya Türkiye Devleti veya Türk vatandaşlarını misilleme tehlikesi ile karşı karşıya bırakacak nitelikte ise faile iki yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası verilir.
(4) Siyasal ilişki kesilir veya misilleme meydana gelirse üç yıldan on yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(5) Bu maddede yer alan suçun kovuşturulması Adalet Bakanının iznine bağlıdır.
(6) Bu madde hükümleri, fiilî savaş hâlinde ülke topraklarının tamamını veya bir kısmını işgal eden yabancı devlet kuvvetlerine karşı meşru müdafaa amaçlı direniş hareketleri hakkında uygulanmaz.

(soL - Dış Haberler)