Adalet Bakanlığı bu soruyu yanıtlayamıyor: Kaç kişiyi dinlediniz?

Adalet Bakanlığı'na verilen bir soru önergesinde "bugüne kadar kaç yurttaşın dinlendiği" sorulurken, Bakanlık sayıları bir kez daha gizlemeyi tercih etti.

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek'in dinlemelere ilişkin verdiği soru önergesine verilen yanıtta gerçekler bir kez daha gizlendi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Dibek: "Kaç kişinin dinlendiğine bakanlık yanıt vermiyor. Çünkü yanıt verse ne kadar büyük bir korku imparatorluğu yarattıkları ortaya çıkacak. Herkesin dinlendiği ülkemizde yalnızca 'Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçuna ilişkin olarak, 2012 yılında 215 kamu davası açılmış, yapılan yargılamalar sonucunda ise aynı yıl içinde 45 mahkumiyet kararı verildiği'ni açıklayan bakanlık resmi olarak kaç kişinin dinlendiğini açıklayamamaktadır" dedi.

İşte Turgut Dibek'in soru önergesi ve verilen yanıt:

1- Bugüne kadar mahkeme kararı ile kaç yurttaşımızın iletişimi tespiti kapsamında dinlenmiştir? Kaç yurttaşımız için de bu süre, kaç kere uzatılmıştır?

2- Bugüne kadar mahkeme kararı ile kaç yurttaşımıza ortam dinlemesi yapılmıştır? Kaç yurttaşımız için de bu süre, kaç kere uzatılmıştır?

3- Bugüne kadar yasadışı olarak dinlendiği tespit edilen kaç yurttaşımız vardır?

4- Yasadışı dinleme yaptığı tespit edilen kaç fail vardır? Kaçı, ne kadar ceza almıştır?

Adalet Bakanlığının yanıtı
2992 sayılı Adalet Bakanlığının Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanunun "Görev" kenar başlıklı 2. maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde, adlî sicilin tutulmasıyla ilgili hizmetleri yürütmek Bakanlığımız görevleri arasında sayılmakla beraber muhakeme sürecindeki delil türleri ve delil elde etme yöntemleri üzerine bilgi derlemesi yapılmadığından, soru önergesine konu edilen hususlarda Bakanlığımızda istatistik bulunmadığı anlaşılmıştır.

Bununla birlikte, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 132. Maddesi ile düzenlenen "Haberleşmenin gizliliğini ihlal" suçuna ilişkin olarak, henüz kesinleşmeyen verilere göre 2012 yılında 215 kamu davası açıldığı, yapılan yargılamalar sonucunda ise yanı yıl içinde 45 mahkûmiyet kararı verildiği Bakanlığımız kayıtlarının incelenmesinden anlaşılmıştır. Bilgilerinize sunulur.