Sayfa yolu
Açılımın sopası: BDP operasyonu
Yayın Tarihi: 25.12.2009 , 14:00 Güncelleme Tarihi: 22.01.2025 , 10:54
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Barış ve Demokrasi Partisi'ne (BDP) yönelik operasyonda 9'u belediye başkanı olmak üzere 80 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında kapatılan DEP'in milletvekili Hatip Dicle de var.
Diyarbakır, Siirt, Hakkari, Tunceli, Şırnak, Van, Urfa ve Batman'da BDP büroları ve İHD şubeleri baskına uğradı. Şu ana kadar gözaltına alınanların arasında, Cizre Belediye Başkanı Aydın Budak, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Kayapınar Belediye Başkanı Zülküf Karatekin, Viranşehir Belediye Başkanı Leyla Güven, Suruç Belediye Başkanı Ethem Şahin, Çınar Belediye Başkanı Ahmet Cengiz, Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, Batman Belediye Başkanı Necdet Atalay bulunuyor. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Muharrem Erbey de Diyarbakır İHD Şubesine yapılan baskında gözaltına alındı.
DTP'nin kapatılmasının ardından beş yıl siyasi yasaklı olan Siirt'in bağımsız Belediye Başkanı Selim Sadak’ın Yenimahalle Gazeteci Ali Çelik Caddesi üzerindeki evine polis sabaha karşı saat 05:00 sıralarında girdi. sadak, evde yapılan aramanın ardından gözaltına alınıp polis otosuna götürülürken, gazetecilere, "Ben halkımı çok seviyorum. Mutlaka barışa ulaşacağız" dedi. Sadak, Siirt Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Diyarbakır'a gönderildi.
Sadak'ın gözaltına alınması üzerine BDP'liler belediye binası önünde toplanmaya başladı. Bu sırada polis belediye önünde geniş kapsamlı güvenlik önlemleri alırken, toplananlar sessizce bekleyişlerini sürdürdü.
Batman'ın Bağımsız Belediye Başkanı Necdet Atalay, saat 11:00 sıralarında belediyedeki makam odasına gelen polisler tarafından gözaltına alındı. Atalay, gözaltına alınmadan önce vekaletini yardımcısı Serhat Temel'e verdi, daha sonra makamında bulunan eşi Devrim Atalay, çocukları 6 yaşındaki Siyabend, 5 yaşındaki Öykü Zin ile vedalaştı. Vedalaşma sırasında eşi ve çocukları gözyaşı döken Atalay da gözyaşlarına hakim olamadı. Çocuklarını teselli edemeyen Atalay, "Hem açılımdan söz ediyorlar, hem de gözaltına alıyorlar. Bu nasıl açılım? Bu çocuklar bir gün hesap soracak" dedi. Gözaltına alınan Atalay'ı polisin götürmesi sırasında belediye çalışanlarının alkışladığı görüldü. Polis, daha sonra Atalay'ın evinde de arama yaptı.
Batman Belediye Başkanı Atalay ve Batman eski Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan'ın Diyarbakır'a getirildiği öğrenilirken, gözaltına alınanların 24 saat boyunca avukatlarıyla görüştürülmeyeceği açıklandı. Soruşturmayı yürüten Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcısı, soruşturmaya gizlilik kararı getirdi. Gözaltına alınanların Diyarbakır'da Terörle Mücadele Şubesi'nde sorgulandıkları belirtiliyor.
Açıklama hükümetten değil Zaman'dan
BDP'ye yapılan operasyonun 94 DTP'li Belediye Başkanı'nın BDP'ye geçmesinin hemen ardından gelmesi dikkat çekiyor. "Sine-i millet'e dönme" kararından vazgeçen eski DTP'liler yeniden TBMM bünyesinde çalışma yürütmeye karar vermişti. Operasyonla aynı gün 19 eski DTP'li milletvekili ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras'ın katılımıyla BDP'nin grubunun oluşturulması için TBMM'ye dilekçe verilmişti.
Gözaltılar ve baskınlarla devam eden soruşturma, söz konusu isimlerin PKK'nin talimatlarıyla hareket ettiği iddiasına dayandırılıyor. Eski DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, baskın nedeniyle ziyaret ettiği BDP Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada, gözaltına alınanların demokratik siyasetin içindeki kişiler olduğunu söyleyerek operasyonu eleştirdi.
Hükümet kanadından henüz açıklama gelmezken, operasyonun Kandil'den gelen PKK'lilerin karşılanma töreniyle başlayan açılım krizinin aşılması için yapıldığı iddiaları ortaya atıldı.
Hatırlanacağı üzere yine "PKK'den talimat alıyorlar" gerekçesiyle Nisan ayında da DTP'ye polis operasyonu yapılmış, gözaltılarla birlikte “PKK'nin vesayetine karşı çıkan Kürt siyasetçilerin önünün açılacağı” iddia edilmişti. Son operasyonun ardından benzer bir açıklama “Operasyon Kürt siyasetçileri rahatlatacak” başlıklı bir analiz yazısıyla Fethullah Gülen'e ait Zaman gazetesinden geldi.
Gazeteye göre, gözaltına alınanlar, sert söylemleriyle bilinen ve yörede halkı harekete geçirebilecek isimlerdi. Aynı haberde, son sokak eylemleriyle hükümetin ortaya attığı açılımın baltalanmaya çalışıldığı iddia edildi. Gazete şu ifadelere yer verdi: "Bu yapılanmanın, seçilmiş belediye başkanları hatta milletvekillerine bile baskı yaptığı ileri sürülüyor. Demokratik sürece saygı duymayanlara, sırtını şiddete dayayanlara operasyon yapılması normal karşılansa bile, belediye başkanlarının gözaltına alınmasını eleştiren ciddi bir kitle de var. Ancak bölgeyi yakından takip edenler, 'ölüm korkusu'nun ortadan kaldırılması halinde PKK çizgisini benimsemeyen, şiddeti dışlayan Kürtlerin de siyasi arenada yerlerini alabileceğini kaydediyor.”
Gazetede yer alan ilginç bir detay ise gözaltına alınan Hatip Dicle'nin, eski DTP'lilere "Diyarbakır'a dönün" çağrısı yaptığı. Hatırlanacağı üzere DTP'lilerin sine-i millete dönme kararı, AKP tarafından tedirginlikle karşılanmıştı.
Sivil Kürtlerle operasyonun bağlantısı ne?
Yine operasyonlardan önce soL Haber Portalı'nın iki gündür ayrıntılarıyla anlattığı "Sivil Kürtler" projesi hayata geçirilmişti. Murat Belge koordinatörlüğünde bir grup liberal kimliği ile bilinen isimlerle Kürt siyasetçiler biraraya getirilmiş, PKK'nin dışında sivil bir inisiyatifin yaratılmasının hedeflendiği belirtilmişti.
Operasyonun Kürt siyasetçiler arasında yankı bulması gecikmedi. Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, ildeki BDP il başkanlığının önünde kameraların karşısına geçerek, "İçişleri Bakanı, çok yakında açılımın hayata geçeceğini söyledi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez açılım söz konusu oldu. Aradan bir ay geçmedi, DTP tasfiye edildi. Milletvekillikleri düşürüldü. Her şeye rağmen bir parça demokratik çözüm umuduyla sine-i Meclis'e döndük. 98 belediye başkanı 10 İl Genel Meclis Başkanı demokratik siyasette ısrarın ifadesi olarak BDP'ye geçiş yaptı. Hemen ardından aralarında 16 belediye başkanımızın bulunduğu 80'i aşkın seçilmişleri gözaltına aldılar" dedi. Baydemir, "birileri"nin Kürtleri sokağa çekerek, onları kurşunlamak gibi hedefi olduğunu söyledi. Partilerinde bir ayrım olduğunu kabul ederek, bunun demokratik bir parti için son derece normal olduğunu ifade eden Baydemir’in açıklamasından önce, gün içinde PKK tarafından bölge halkına "ayaklanma" çağrısı yapıldı. Yok etme politikasının ancak topyekün ayaklanmayla durdurulabileceğine yer verilen açıklamada, "AKP'ye gereken dersi verme zamanı gelmiştir" denildi.
Kuzey Irak'tan açılıma destek
BDP'ye yönelik operasyonun öncesinde dikkat çeken bir diğer gelişme, açılım için temaslarda bulunan İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın Kuzey Irak'a giderek Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani ile görüşmesi oldu. Görüşmede PKK'nin tasfiyesi konusunun gündeme geldiği ve Barzani'nin açılıma destek verdiği basına yansımıştı. Operasyondan bir gün önce de eski DTP'li vekiller Kuzey Irak'a gitmiş, burada yaptıkları konuşma esnasında "hükümetin açılımını neden desteklemiyorsunuz?" sorularına muhatap olmuşlardı.
(soL - Haber Merkezi)
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.