‘Abdullah Gül’ü zehirlediler’ iddiası

Yurt gazetesinde yer alan bir haberde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün zehirlenmiş olabileceği iddia edildi.

Hacettepe Tıp Fakültesi’nde 5 gündür tedavi gören Cumhurbaşkanı Gül’ün bir suikast sonucu zehirlenmiş olabileceği iddia edildi.

Yurt gazetesinden Hicran Aygün ve Caner Taşpınar’ın haberine göre, Türk Konseyi Zirvesi’ne katılmak için cuma günü Kırgızistan’a giden Abdullah Gül, acil olarak Türkiye’ye getirilmiş ve 5 gün önce Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi altına alınmıştı. Dün Milli Güvenlik Kurulu’na (MGK) başkanlık etmek için hastaneden izinli olarak ayrılan Gül’e çok yakın bir kaynak Yurt’u arayarak zehirlendiği iddiasında bulundu.

İddiaya göre Gül, Kırgızistan’daki zirvenin ikinci gününde mevkidaşlarıyla öğle yemeğinin ardından sohbet etmek için başka bir salona geçti. Bu sırada başı dönen Cumhurbaşkanı, yere yığıldı. Apar topar ambulans uçakla Türkiye’ye getirilen Gül’e, ilk müdahale havada yapıldı. Ardından Hacettepe Tıp Fakültesi Hastanesi’ne götürüldü. İlk tetkiklerin ardından Cumhurbaşkanı’na “endonempatik hidrops bozukluğu” teşhisi konuldu ve tedaviye başlandı.

Teşhisin hemen ardından Abdullah Gül’ün özel doktoru Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden bir profesörü arayarak, hastalık ve tedavisiyle ilgili bilgi aldı. Ancak Cerrahpaşa’daki profesör tedavinin yanlış olduğunu söyleyerek Gül’ün doktorunu bilgilendirdi, hatta hastane adına da böyle bir tedavi yöntemini onaylamayacaklarını söyledi. İşte Yurt, Cerrahpaşa’daki o profesöre ulaştı. İsmini vermek istemeyen profesör, “Gül’ün zehirlenmiş olabileceği” iddiasını güçlendiren açıklamalar yaptı.

Profesör, “Hacettepe, endonempatik hidrops bozukluğunun hemen ardından steroid tedavisi uygulamış. Steroid tedavisi 5 gün boyunca uygulanmaz. En fazla iki günde kesilmesi gereken bir tedavi şeklidir. Kaldı ki ilk teşhisleri değerlendirmek için komisyon bile toplanmamış. Steroid, son derece ağır bir tedavidir. Hastada daha sonra tansiyon, kilo, kafada basınç, şiddetli baş dönmesi ve aşırı asabiyet yapar. Bu yüzden Cumhurbaşkanını 5 gün boyunca hastaneden çıkarmamış olabilirler” dedi.

Endonempatik hidrops bozukluğu hastalığının kendisini “ataklar” şeklinde göstereceğini söyleyen profesör, “Cumhurbaşkanı bu nedenle yere düşmüş olabilir. Baş dönmesi yapar ve hasta kendisini boşluğa basıyormuş gibi hisseder” dedi. Hastalığın kesin bir tedavisinin olmadığını söyleyen profesör, “Cumhurbaşkanı zehirlenmiş olabilir mi?” sorumuza ise “Endonempatik hidrops, kalp ve şeker hastalıklarının yanı sıra zehirlenmeyle ortaya çıkan bir durumdur. Bildiğim kadarıyla Gül’ün kalp ve şeker gibi rahatsızlıkları yok” dedi.

Kortizon kullanımı ani işitme kaybını gösterir
Biyonik Kulak Avrupa Dönem Başkanı Prof. Dr. Çağlar Batman, Cumhurbaşkanı Gül’ün hastalığıyla ilgili ayrıntıları YURT’a anlattı. Prof. Dr. Batman, “Cumhurbaşkanın tedavisinde kullanılan kortizon hormonu rutin dışı bir uygulamadır” diye konuştu.

YURT, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün kulak rahatsızlığıyla yatırıldığı Hacettepe Üniversitesi’ndeki doktorların “endonempatik hidrops” teşhisi koyduğunu ortaya çıkardı. Teşhisi değerlendiren Prof. Dr. Çağlar Batman, hastalığın ilaçla, evde bakım yapılarak rutin bir uygulamayla tedavi edilebildiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Gül’ün tedavisinde “kortizon” kullanıldığını hatırlatmamız üzerine Prof. Dr. Batman, “Kortizon ani işitme kaybı nedeniyle kullanılır. Rutin dışı bir uygulamadır. Bunun altında başka bir hastalık da olabilir” diye konuştu. Prof. Dr. Batman şunları söyledi: “Muhtemelen iki kulağında da işitme kaybı var. Bir yırtılma olmuş olabilir. Yırtılma, ani işitme kaybına neden olur.”

Endonempatik hidrops nedir?
Prof. Dr. Çağlar Batman, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’de teşhis edildiği öne sürülen “Endonempatik Hidrops” iç kulak hastalığının belirtilerini ve tedavisini şöyle anlattı:

“Genellikle iç kulak kesesinde aşırı bir sıvı birikimi olur. Bu sıvı endonempatik kanala yansıyor. Endonempatik kanalda olan bu sıvı basıncı Perilenpatik mesafeye baskı yaparak baş dönmesi, uğultu ve işitme kaybı meydana getiriyor. Bazen Endonempatik kanaldaki sıvı Endolenf zarının yırtılmasıyla beraber Perilenf’in içine kaçıyor ve bu iki sıvının birbirine karşıması sonucu hasta ayağa kalkamaz, çok şiddetli baş dönmesi, uğultu ve işitme kaybı yaşar. Hastalığa neden olan etkenler şöyledir: Yanlış kullanılan ve etkisi ağır olan ilaçlar, Aşırı tuzlu beslenme, aşırı sıvı alımı, vücuttaki sıvı-tuz miktarını ayıran böbreküstü bezlerindeki dengesizlikler, alerji, aşırı yorgunluk ve uykusuzluk.

Hastalığın tedavisinde ise idrar söktürücü ilaçlar, sakinleştirici, iç kulağa yönelik denge algısını düzenleyen ilaçlar kullanılır. Hasta, duruma göre en fazla iki gün hastanede bakım görür, genellikle evde tedavi uygulanır.”

2006'da ameliyat olmuştu
Cumhurbaşkanı Gül, Dışişleri Bakanlığı yaptığı 2006 yılında Tunus yolunda yaşadığı basınç travmasının ardından sol kulağından hayati bir ameliyat geçirmişti. Gülhane Askerî Tıp Akademisi'nde (GATA) operasyon geçiren Gül’ün, basınç nedeniyle kulak zarı patlamış ve fistül (sızma) yaşanmıştı.