'Abdülhamid'in hayali gerçekleşti'

Başbakan Erdoğan dün metrobüs açılışında yaptığı konuşmada İstanbul Boğazı'nın altından geçmesi planlanan tüp geçit projesinin Abdülhamid'in hayali olduğunu iddia etti.

soL (HABER MERKEZİ) Metrobüs hattının Zincirlikuyu-Söğütlüçeşme bölümü dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle hizmete açıldı. Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi Otoparkı'nda düzenlenen açılış törenine Erdoğan'ın yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve AKP adayı Kadir Topbaş, AKP Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen, Veysel Eroğlu, AKP İl Başkanı Aziz Babuşçu ve aralarında Burhan Kuzu'nun da yer aldığı AKP İstanbul milletvekilleri ve İstanbul Valisi Muammer Güler katıldı.

Erdoğan, açılışta yaptığı konuşmada, önümüzdeki dönemde AKP iktidarının İstanbul'la ilgili projelerinden bahsetti. İstanbul Boğazı'nın altından geçirilmesi planlanan ve 2013 yılında açılacağını ileri sürdüğü tüp geçidin Abdülhamid'in hayali olduğunu söyledi: "Biz bu denizin altından hakikaten raylı sistemle geçecek miyiz? Evet geçeceğiz. 2013 yılında geçeceğiz. Bu, 149 yıl önce Sultan Abdülhamid Han'ın hayaliydi. Bu hayali biz gerçekleştirdik. Bizden önce gelenler lafını yaptı. Biz ise icrasını yaptık."

Boğaz'a bir raylı bir de "lastikli araçlar için" iki tüp geçit yapılacağını söyleyen Erdoğan, üçüncü köprünün de yapılacağını açıkladı: "Bakın biz üçüncü köprüyü konuşuyoruz. Başladılar karşı çıkmaya. Kardeşim hem ulaşım sıkıntısı diyorsun... Diyoruz ki üçüncü köprüye de Türkiye'nin ihtiyacı var."

Erdoğan 'Hamdolsun'' diye başladığı konuşmasında, alışıldığı üzere basına gönderme yaparak, ''Köşe yazarları bu hamdolsuna da çok takılmışlar. Ben diyorum ki, güle güle kullanın. Bu da iyi bir çiklet'' dedi.

Yeni özelleştirmeler yolda
Erdoğan, "İstanbul'un her yönüyle ele alınmasının kendilerine nasip olduğunu" belirterek, yeni özelleştirmeleri de haber verdi. Kadıköy'de bulunan Devlet Malzeme Ofisi ve Bağdat Caddesi üzerinde bulunan Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'na ait yerleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devredeceklerini açıkladı.

İstenen ve istenmeyen pankartlar
Tören sırasında alanda ''Kadıköy'e hoş geldin Son Osmanlı Padişahı I. Recep Tayyip Erdoğan'' yazılı bir pankart açıldığı görüldü. AKP'lilerin müdahalesiyle "hemen" kaldırıldığı iddia edilse de, bu pankart tüm basın organlarına yansıyacak kadar açık kaldı. Ancak, tören sırasında açılan bir diğer pankart bu kadar şanslı değildi. Öğrencilerin açtığı ''İBB bursları öde'' pankartına hemen müdahale edildi ve pankartı açan iki kişi, polis tarafından gözaltına alındı. Bunu görüntülemek isteyen basın mensuplarına, Tayyip Erdoğan, ''Medya kolay gelsin. Hayırdır. Ne buldunuz? Bırakın şu medyayı işimize bakalım biz" diye seslendi.

Herkes Erdoğan gibi seyahat edemeyecek

Törenin ardından Söğütlüçeşme'den metrobüse binen Erdoğan ve beraberindekiler, Avcılar'a kadar 63 dakikada seyahat ettiler. Ancak İstanbulluların Erdoğan gibi Söğütlüçeşme'den Avcılar'a tek araçla seyahat etme şansının olmayacağı anlaşıldı. Dün metrobüsü kullananlar Kadıköy yönüne ulaşmak için Zincirlikuyu'da aktarma yapmak zorunda olduklarını gördüler. Yoğunluk nedeniyle Mecidiyeköy yönünden gelenler Zincirlikuyu'da araç değiştirerek Söğütlüçeşme yönüne gitmekte zorlandılar.