AB'den diplomatik operasyon

Dün Türkiye'de polis operasyonları sürerken, AB ülkelerinden AKP davasıyla ilgili "asla kabul edemeyiz" açıklamaları geldi.

soL (HABER MERKEZİ) Dün, başta Fransa olmak üzere pek çok AB ülkesinden yetkililer Türkiye'deki dava süreci ve bu sürecin müzakereler üzerindeki etkisi hakkında yorumlarda bulundu. Yorumlar arasındaki tutarsızlıklar dikkat çekti.

AB dönem başkanlığını dün üstlenen Fransa'dan adını vermek istemeyen bir yetkili, "AKP'nin kapatılması girişiminin, Ankara'nın AB'ye girme umutlarını daha uzak hale getirdiğini" söyledi, Türkiye'de şu anda olanlar dikkate alındığında, (AB'ye) katılım olasılığının giderek daha da uzaklaştığının gerçekten görülebileceğini iddia etti. Aynı yetkili, AKP hakkında açılan davanın, "Türkiye'nin AB ile bütünleşme ihtimali hakkında Fransa'nın endişelerinin teyidi olduğunu" söyledi.

Bu arada Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner ise AKP hakkında devam eden kapatma davasının "ülkenin iç sorunu" olduğunu, bunun Avrupa Birliği üyeliğiyle ilişkilendirilmemesi gerektiğini kaydetti.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin AB danışmanı Avrupa Parlamentosu Hıristiyan Demokrat Grubu üyesi Alain Lamassoure "Cumhurbaşkanı Sarkozy Fransa'nın Türkiye'nin AB'ye üyeliği hakkındaki tutumunu oldukça açık bir şekilde ortaya koydu. Bu sebeple Fransa Dönem Başkanlığı sürecinde Fransa'nın Türkiye'nin üyeliği hakkındaki tutumu Sarkozy'nin bir yıl önce açıkladığından farklı olmayacaktır. Ancak, Fransa AB Dönem Başkanlığı'nı üstlendiği dönemde (1 Temmuz-31 Aralık 2008) Türkiye'ye karşı adil ve dürüst olacaktır" dedi ve "Fransa, Türkiye'nin müzakere sürecinde tam üyelikle doğrudan ilişkili olmayan tüm dosyaların açılmasını destekleyecek, ancak tam üyelikle doğrudan ilişkili olan dosyaların açılmasını engelleyecektir" sözleriyle de konuya açıklık getirdi.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen de dün Türkiye hakkında yorum yapanlar arasındaydı, Verheugen "Türkiye'de siyasi istikrarın tehlikede olduğunu" söyledi. Verheugen Avrupa Birliği'nden Türkiye'ye verilen olumsuz mesajlarla, Türkiye'de ordu ve yargının siyaseti dizayn etme çabalarının, Avrupa Birliği sürecine zarar verdiğini kaydetti. Hassaslığının nedenini "Türkiye'deki istikrarsızlığın, Avrupa açısından son derece olumsuz sonuçları olabileceği" sözleriyle itiraf etti.