ABD'den Somali'ye... Erdoğan meşruiyet krizini aşmaya çalışıyor

Erdoğan yemin töreninde şov yapmaya hazırlanıyor. Törene ABD'den Somali'ye kadar birçok devletin başkanını davet eden Erdoğan, yaşadığı meşruiyet krizini üzerinden atmaya çabalayacak.

"Halkın seçtiği Cumhurbaşkanı" propagandasına rağmen, aldığı oy oranı, üzerinde taşıdığı onlarca "yüz kızartıcı suç" şaibesi ve halkın seçime olan ilgisizliği gibi etkenler nedeniyle meşruiyet krizi yaşayan Erdoğan, yemin törenini bunu aşmak üzere kurgulamış görünüyor. Onlarca devlet başkanı ve uluslararası kuruluşu törene davet eden Erdoğan şov yapmaya hazırlanıyor.

Yandaş medya davetlilerden en çok ABD Başkanı Obama ve Rusya Devlet Başkanı Putin'i öne çıkarmıştı ancak, törene ikisi de katılmayacak. Putin Dışişleri Bakanı Lavrov'u törene gönderirken, ABD'den kimin geleceği hala belli değil.

AA Başbakanlık kaynaklarına dayanarak törene katılacak isimlerin netleşmeye başladığını duyurdu. Buna göre trene katılım gösterecek isimler şöyle:

Devlet Başkanı seviyesinde katılacaklar
Devlet başkanı seviyesinde Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhammedov, Benin Devlet Başkanı Thomas Boni Yayi, Ukrayna Devlet Başkanı Pedro Poroşenko, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, Togo Devlet Başkanı Faure Essozimna Gnassingbe, Libya Temsilciler Meclisi Başkanı (Devlet Başkanı seviyesinde) Aguila Saleh Issa Quaider katılım sağlayacak. Katar Emiri Tamim Bin Hamad Al-Thani, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliyev, Moldova Cumhurbaşkanı Nicolae Timofti, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujor Nishani, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Mahmud, Kosova Cumhurbaşkanı Atifete Jahjaga, Gambiya Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Isatau Nije Saidy, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Etiyopya Cumhurbaşkanı Mulatu Teshome Wirtu ve Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konsey Başkanı Bakir İzzetbegoviç katılacak.

Azerbaycan Meclis Başkanı Otkay Esedov ve Fildişi Sahili Millet Meclisi Başkanı Guillaume Kigbafori Soro'nun ülkelerini temsil edecekleri törende Cezayir Ulusal Konsey Başkanı Abdelkader Bensalah ve Gana Devlet Başkan Yardımcısı Kwesi Amissah Arthur da hazır bulunacak.

Törende Romanya Başbakanı Victor Ponta, Belarus Başbakanı Mikhail V. Miyasnikovich, Gabon Başbakanı Dainel Ona Ondo, Gürcistan Başbakanı Irakli Garibashvili, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Ürdün Başbakanı Abdullah Ensour, Tacikistan Başbakanı Qohir Rasulzoda, Nijer Başbakanı Brigi Rafini ve Fas Hükümet Başkanı Abdelilah Benkirane de ülkelerini hükümet başkanı seviyesinde temsil edecek.

Bakan seviyesinde katılacaklar

Devir teslim töreninde ülkelerini bakan seviyesinde temsil edecekler ise şöyle: "Almanya İçişleri Bakanı Karl Ernst Thomas de Maiziere, Singapur Başbakan Yardımcısı Teo Chee Hean, Bangladeş Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Shahriar Alam, Hollanda Dışişleri Bakanı Frans Timmermans, İran Dışişleri Bakanı Mohammed Javad Zarif, Rusya Dışişleri Bakanı Sergev Lavrov, Burkina Faso Dışişleri Bakanı Djibril Bassole, Umman Dışişleri Bakanı Yusuf Bin Alawi, Güney Sudan Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Barnaba Marial Benjamin, Meksika Dışişleri Bakanı Jose Antonio Meade Kuribrena, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Tibor Navracsics, Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Nizar Bin Obaid Madani, Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdulaziz Khafizovich Kamilov, Komolar Dış İlişkiler ve İşbirliği Bakanı El-Anrif Said Hassane, Tunus Cumhurbaşkanlığı Bakanı Adnen Manser, Maldivler İslam İşleri Bakanı Mohammed Shaheem Ali Saeed, Venezuella Ulaştırma Bakanı Haiman El Tourdi, Cibuti Eğitim Bakanı Djama Elmi Okieh, Endonezya Devlet Bakanı Dipo Alam, Moğolistan Milli Savunma Bakanlığından üç kişilik heyet.

Ayrıca uluslararası bazı kuruluşların da katılacağı tören için ABD'den katılacak temsilcinin daha sonra bildirileceği, Çin Halk Cumhuriyeti'nin de özel temsilcisiyle törene katılacağı öğrenildi.