ABD’yle “sıcak temas” başladı

AKP hükümeti, son bir haftadır ABD yetkilileriyle görüşme halinde. Davos sonrası esip gürleyen Erdoğan’a alan bırakmakta sakınca görmeyen ABD yönetimi, “sıra işe geldi” demeye başladı. Obama, Clinton, Büyükelçi Jeffrey ve Ortadoğu özel temsilcisi Mitchell Türkiye’ye yükleniyor.

soL (HABER MERKEZİ) Obama'nın başkanlık görevini almasından sonra beklenen ABD ile "sıcak ilişkiler", Davos arasından sonra yavaş yavaş ısınma belirtileri göstermeye başladı. Erdoğan'ın aldığı "van minüt" gazını kesmek istemediği anlaşılan yeni başkan, geçen hafta Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül'le yaptığı telefon konuşmalarının ardından, görüşme trafiğini artırdı.

Erdoğan'la geçen hafta ilk kez telefonla görüşen Obama, AKP'den beklentilerini sıralamıştı. Türkiye'nin Irak ile ilişkilerini geliştirmesi, Ortadoğu'da ABD'yle işbirliği ve Afganistan'da yardım istediğini ileten ABD Başkanı, yönetiminden değişim ve Türkiye'ye dönük yeni bir yaklaşım bekleyenlere cevabını da bu yolla iletmiş oldu. Tayyip Erdoğan'ın, üslubundan memnun olduğu ifade edilen Obama'ya "işbirliğine hazırız" cevabını verdiği de görüşmenin ardından açıklananlar arasında.

ABD Başkanı'ndan sonra temas sırası, bu hafta ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'daydı. Salı günü Türkiye'li meslektaşını telefonla arayan Clinton, Ali Babacan'la "çeşitli konularda" işbirliği üzerine görüştü. Görüşmede Türkiye'nin Ortadoğu'da oynadığı öncü rolü övdüğü belirtilen Hillary Clinton'ın, önümüzdeki aybaşında Ortadoğu konulu konferansa katılmak için gideceği Mısır'da da Babacan'la görüşmesi bekleniyor.

ABD'nin Ortadoğu özel temsilcisi George Mitchell da bugün Türkiye'ye geldi. Geçtiğimiz ay yapılması planlanan ancak son anda ertelenen ziyaretinde Mitchell'in Gül, Erdoğan ve Babacan'la görüşmesi bekleniyor. Davos sonrasına denk gelen ilk Ortadoğu turunda Türkiye'ye gelmekten vazgeçen Mitchell'in ziyaretine dair yapılan yorumlarda, bunun Türkiye'nin Ortadoğu'daki rolüne destek anlamı taşıdığı söyleniyor. Destek ile kastedilenin açılımı, Afganistan'a daha fazla asker, ABD ve Irak hükümetleriyle işbirliği ve hatta Karadeniz'de üs talebi olarak veriliyor.

Mitchell'in bugün gerçekleşecek ziyareti öncesinde Egemen Bağış'la görüşen ABD Büyükelçisi James Jeffrey de "Türkiye'nin Ortadoğu'daki kilit rolü"ne vurgu yapan bir diğer ABD temsilcisi. "Türkiye, büyük bir müttefikimiz, aynı zamanda demokratik, laik bir ülke ve muadil bir ülke. Onun için Türkiye'nin geleceği bizim için çok önemli ve batıda önemli bir rol oynayacaktır" diyen Jeffrey'in mesajının detayları bugün gerçekleşecek, Mitchell temaslarından sonra netleşeceğe benziyor.