"ABD üssü için Gül devredeydi"

Rusya'da yayınlanan Nezavisimaya Gazeta'nın haberine göre ABD'nin Afganistan operasyonları için hayati önem taşıyan ve Bişkek yönetimi tarafından kapatılmasına karar verilen Kırgızistan'daki ABD üssü için Abdullah Gül devreye girdi.

soL (HABER MERKEZİ) Rusya'da yayınlanan Nezavisimaya Gazeta'nın haberine göre Kırgızistan'daki ABD üssü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün devreye girmesiyle kapanmaktan kurtuldu. Kırgızistan yetkilileri, temmuz ayında tamamen boşaltılması öngörülen Manas üssünün ABD askerleri tarafından kullanılmaya devam edileceğini açıklamıştı.

Nezavisimaya Gazeta'nın haberine göre, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Kurbanbek Bakiyev'in Manas'la ilgili kararını değiştirmesinde Cumhurbaşkanı Gül rol oynadı. Abdullah Gül, 27 Mayıs'ta Bişkek'i ziyareti sırasında Türk ve Kırgız tarafları görüşmenin içeriği konusunda ayrıntılı bilgi verilmemişti. Rus basını, Cumhurbaşkanı Gül'ün Manas üssü için Bakiyev'i ikna etmeye çalıştığını iddia etti.

Nezavisimaya Gazeta, ABD yetkilileriyle Bişkek yönetiminin, üssün kullanım süresinin uzatılması konusunda vardığı yeni anlaşmanın yeni bir anlaşma imzaladıklarını duyurdu. Anlaşmaya göre üs, Afganistan'a sevkedilecek askeri malzeme için transit noktası olarak hizmet verecek.
Gazete ayrıca ABD'nin Kırgızistan'a 1 milyar dolar yardım yapacağını ve bunun da Türkiye'den bu ülkeye doğrudan yatırım şeklinde gerçekleşeceğini iddia etti.

Manas üssü, ABD birliklerinin lojistik olarak desteklenmesinde hayati rol oynuyor.