ABD ile ileriye...

Katıldığı bir televizyon programında, ABD'nin yeni başkanı Obama'dan beklentilerini sıralayan Başbakan Erdoğan, "Türkiye-ABD ilişkilerini yeterli bulmuyorum. Çok ileri taşınması lazım" dedi.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Tayyip Erdoğan, dün gece Show TV'de canlı yayınlanan "Akşam Yazarları Başbakan'a soruyor" adlı özel seçim programında, gazetenin genel yayın yönetmeni İsmail Küçükkaya ve yazarlar Deniz Gökçe ile Hüsnü Mahalli'nin sorularını yanıtladı.

Başbakan Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye ziyaretindeki gündemin ne olacağına ilişkin soru üzerine, programda, Türkiye'nin Ortadoğu'daki konumu, ABD askerlerinin Irak'tan tahliyesi, Türkiye'nin Afganistan'daki rolü gibi konuların olacağını ifade etti. Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu konusunun, Azerbaycan-Ermenistan ve Rusya-Gürcistan arasındaki sıkıntıların da görüşüleceğini ifade eden Erdoğan, bu sorunların bitirilmesinde ABD'nin başat rol oynayacağı iddiasında bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile yapılan görüşmelerin çok olumlu geçtiğini söyleyen Erdoğan, bu gelişmelerin kimi kesimleri rahatsız ettiğini öne sürerken, "Obama'nın ziyareti, geleceğe yönelik çok ciddi temel taşların konulacağı bir zemin olacaktır" dedi.

"Türkiye-ABD ilişkilerini yeterli bulmuyorum. Çok ileri taşınması lazım" diyen Erdoğan, "Sayın Obama'nın göreve başladığı dönemdeki açıklamalarından hareketle, Sayın Obama'nın 'sessiz yığınların sesi', 'kimsesizlerin kimsesi' olması özelliğini kendisinde görüyorum ve 'bunu başarmalı' diyorum. Amerika'ya düşen de aslında budur. Çünkü güçlü ülkeler her zaman farklı yorumlanır. Farklı yorumlanmayı Obama ile ABD tersine çevirebilir. Başarmasını beklemek doğaldır" şeklinde konuştu. Erdoğan, ABD yönetiminin
Türkiye'nin de içinde yer aldığı bölgeye atadığı isimlerin "olumlu tavırlar içerisinde" olduğunu da ileri sürdü.

"Dış basında son zamanda birtakım olumsuz ifadeler var şahsınıza yönelik, 'Sultan' denilmesi gibi... Bunların neden çıktığını düşünüyorsunuz?" sorusuna ise, bunların hiçbiriyle alakası olmadığı ve böyle bir derdi de bulunmadığı yanıtını veren Erdoğan, "ne padişah olmakta gözüm var, ne sultan olmakta, ne de imparator olmakta... Bana bu millete hizmetkarlık yeter. Yoldan geçen bir vatandaş 'Allah razı olsun' desin yeter. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Millete efendilik olmaz, millete hizmetkarlık olur' ifadesi var. Bu anlayışla yolumuza devam edeceğiz" dedi.