ABD Erdoğan'ın sözlerinden memnun

Başbakan Erdoğan'ın CNN International televizyonuna verdiği demeçte ABD’nin izin istemesi durumunda, Irak’tan çekilecek ABD askerlerinin Türk topraklarını kullanmasını değerlendirebileceklerine yönelik sözlerine ABD'den ilk tepki geldi.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'nin Avrupa Kuvvetleri Komutanı General Carter Ham yaptığı açıklamada, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın sözlerinden memnuniyet duyduklarını söyledi. Ham, "Türkiye Başbakanı'nın bu alternatifi değerlendireceklerini söylemesi olumlu bir işaret ancak Türkiye üzerinden bir güzergaha ihtiyacımız olup olmadığı konusu henüz kesinleşmiş değil" dedib

Türkiye'deki askeri yetkililer ile 2 günlük temaslarının ardından konuşan Ham, Irak'taki işgalci ABD gücünün çekilmesiyle ilgili hiçbirşey konuşmadıklarını savundu.

Ham, Irak'taki işgal gücünün aşamılı olarak çekileceğini ve birliklerin Kuveyt Limanları ile Irak'taki havaalanlarını kullanacağını söyledi. Ham Erdoğan'ın sözlerine gönderme yaparak "ancak başka opsiyonların da önerilmesi iyi" dedi.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, ABD'li meslektaşı Hillary Clinton'un ziyaretinin öncesinde Türkiye'nin sevkiyat için topraklarını kullandırabileceğini ilk kez dile getirmişti. ABD'nin alternatif güzergahları olmasına karşın Türkiye ısrarla ABD birliklerinin sevkiyatını üstlenmek istiyor. Ankara'nın işgal gücünü Afganistan'a göndermek için Mersin'in Taşucu Limanı'nı kullandırtmak istediği söyleniyor.