ABD Dışişleri Bakanlığı'nın türban duyarlılığı

ABD Dışişleri Bakanlığı yayınladığı dini özgürlükler raporunda, İmam Hatiplere katsayı farkının kaldırılmasını alkışlarken, ilköğretim okullarında türbana izin verilmemesini özgürlük ihlali olarak sundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı 2011 yılı için hazırlamış olduğu dini özgürlükler raporunu açıkladı. Raporun Türkiye ile ilgili bölümünde azınlık vakıflarına ait mallarını iadesi, Ruhban Okulu’nun durumu, İmam hatiplere uygulanan katsayı ve türban yasağı gibi konulara değinildi. Raporda kimi konularda olumlu adımlar atıldığına değinilirken kimi konularda ise eleştirilere yer verildi.

Raporda azınlık vakıflarına ait malların iadesi konusunda kayda değer adımların atıldığı belirtilirken, Van'daki Akdamar Kilisesi, Trabzon'daki Sümela Manastırı, Selçuk'taki Meryem Ana gibi dini mekanlarda yıllık ayinlerin yapılmasına izin verildiğine değinildi.

Raporda Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nun yeniden açılması konusunda ise belirsizliğin sürdüğü kaydedildi. Dini inançlara dönük ayrımcılığın varlığına işaret eden raporda, basın organlarında Hristiyanlık ve Musevilik karşıtı mesajlara yer verildiğine de değinildi.

Katsayı uygulamasına alkış
Raporda dikkat çeken noktalardan birisi İmam Hatiplere uygulanan katsayı farkının kaldırılmasının alkışlanması oldu. Sayılarının artmasıyla eğitimin giderek daha da dinselleşmesine neden olan İmam Hatipler konusunda raporda ifade edilen duyarlılık ABD’nin özgürlükten dinselleşmeyi anladığını düşündürdü.

ABD’nin ilköğretimde türban duyarlılığı
Raporda dikkat çeken bir diğer nokta ise üniversiteler ve bazı işyerlerinde türban yasağının uygulanmamasına karşın devlet daireleri ve devlet ilköğretim okullarında türbana izin verilmemesinin dini özgürlüklerin ihlali olarak sunulmasıydı.

(soL - Haber Merkezi)