AB uyardı: Ağır olun!

Avrupa Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn Başbakan Erdoğan ve Gül’ün Rasmussen’e yönelik tepkilerinin “içi boş” olduğunu söylerken, AB sopasını gösterdi.

soL (DIŞ HABERLER) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliği adaylığına karşı çıkmasının sonrasında, Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'den uyarı geldi. Verilen tepkiyi "biraz içi boş" diyerek değerlendiren Rehn, bu tepkinin AB üyelik müzakerelerine de zarar verdiğini söyledi.

Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Rehn, Finlandiya YLE televizyon kanalında, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül'ün NATO Genel Sekreterliği'ne ilişkin çıkışlarını değerlendirdi. Programda, "Bence Türkiye, büyük ölçüde takdir gören Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'ın gelecek yeni NATO Genel Sekreteri olmasını desteklememekle hata yapmaktadır" değerlendirmesinde bulunan Rehn, Ankara'nın Rasmussen'e karşı çıkmasında ileri sürdüğü gerekçelerin "biraz içi boş" olduğunu söyledi. Rehn sözlerini şöyle sürdürdü: "Avrupa perspektifinden iyi gözükmüyor çünkü düşünce ifade özgürlüğü çok önemli temel değerdir ve bu arada Türkiye'de AB üyesi olmak istediğini söylüyor."

Rehn katıldığı programda yaptığı açıklamalarda, Türkiye'nin karşı çıkışının AB üyeleri ile vatandaşları arasında sorulara neden olacağını ifade ederken, "Bu, kesinlikle ABD üyesi devletler ile vatandaşları arasında, Türkiye'nin AB'nin düşünce ifade özgürlüğü gibi değerleri ne kadar içselleştirdiği konusunda soruları gündeme getirecektir" şeklinde konuştu.