8. sınıftan sonra evlen 5 yıl sonra oku!

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, 4+4+4 olarak tanımlanan 12 yıllık kesintili eğitim sisteminde zorunlu ortaöğretim (8-12. sınıf) çağı yaş aralığında üst sınırı bazı istisnai durumda “25 yaş” olarak açıkladı.

Ortaokullarla liselerin aynı binalarda olmasına yönelik düzenlemeyle birlikte 9 yaşındaki öğrencilerle 25 yaşındaki öğrencilerin bir arada olması olanaklı hale gelirken ortaöğretimin zorunlu olmasına karşın öğrencilere 8. sınıftan sonra 5 yıl ara verip liseye devam etme hakkı tanınıyor.

Cumhuriyet gazetesinden Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, Kesintili eğitimi düzenleyen 4+4+4 yasasıyla birlikte eğitim sistemi ilkokul (1-4. sınıf), ortaokul (5-8. sınıf) ve lise (9-12. sınıf) olmak üzere üçe bölünürken ilköğretimin (1-8. sınıf) ardından ortaöğretim (9-12. sınıf) de zorunlu hale getirilmişti. 4+4+4 düzenlemesine göre mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsarken zorunlu hale getirilmesine karşın yasada ortaöğretim eğitimine ilişkin herhangi bir yaş aralığı tanımı bulunmuyor. MHP Milletvekili Ahmet Duran Bulut’un ortaöğretim çağına ilişkin alt ve üst sınırının kaç yaş olduğu yönündeki soru önergesini yanıtlayan Bakan Dinçer, ortaöğretim yaş aralığındaki üst sınırı açıkladı.

Evli okumaya vize
Dinçer, Ortaöğretim Kurum Yönetmeliği’ne göre okullara kayıt ve kabullerde uygulanacak esaslara göre örgün ortaöğretim okul veya kurumlarına ilk defa kaydolacakların öğretim yılının başlayacağı tarihte 18 yaşını bitirmemiş olması gerektiğini ifade etti. Buna göre zorunlu ortaöğretime başlama yaşı “13 ile 18” yaş aralığı olarak belirlenirken öğrencilere 8. sınıftan sonra 5 yıl ara verme imkânı da ortaya çıkıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) “liseye evli olanların kayıtlarının yapılmaması” ve “öğrenciyken evlenenlerin kayıtlarının silinmesi” yönündeki ortaöğretim kurumları taslağının yaşama geçmesi durumunda 25 yaş üst sınırı nedeniyle evli, hatta çocuk sahibi olan kişiler de liseye devam edebilecek.

Söz konusu düzenlemenin hayata geçmesi durumunda lise öğrencilerinin 8. sınıftan sonra erken yaşta evlenmeleri ve evli bir şekilde liseye devam etmelerini olanaklı hale gelecek. Dinçer, okula ilk girişle ilgili istisnai durumlara göre 18 yaşını bitirmemiş olanların da örgün ortaöğretim kurumlarına kayıtlarının yapıldığını belirterek “Bu durumda olanların örgün ortaöğretimde bulunma süresi ise azami 25 yaşına kadar devam etmektedir” dedi.

10 ile 25 yaş aynı okulda
Bakan Dinçer’in ortaöğretim çağı yaş aralığını 13-25 olarak belirtmesinin ardından, kesintili eğitimin gerekçelerinden biri olarak gösterilen farklı yaş gruplarının bir arada bulunmaması yönündeki gerekçe de sözde kalmış oldu. 4+4+4 yasasına göre imkân ve şartlara göre ortaokullar ilkokullarla ya da liselerle birlikte kurulması düzenleniyor. Buna göre hem ortaokul hem de lisenin aynı binada olduğu bir okulda 10 yaşındaki öğrencilerle 25 yaşındaki öğrencilerin bir arada olması olanaklı hale geliyor.