6 ilde El Kaide operasyonu: Üst düzey isimler gözaltında iddiası

6 ilde eş zamanlı El Kaide operasyonu başlatıldığı iddia ediliyor. Operasyon İstanbul, Van, Şanlıurfa, Hatay Adana ve Kayseri'de geçekleştirildi.

Güncelleme 11:53

İstanbul'da da El Kaide operasyonu çerçevesinde 3 kişinin gözaltına alındığı belirtiliyor.


Güncelleme 11:45

Operasyonda gözaltına alınanlara yönelik suçlamalar arasında, Suriye’ye 15 kişilik gruplar halinde savaşçı göndermek Afganistan, Pakistan gibi ülkelerden gelen El Kaidecilerin Suriye’ye geçişini sağlamak zekat, yardım, deri gibi kalemlerle esnaftan para toplayarak bu parayı Suriye’de savaşan El Kaide güçlerine aktarmak Suriye, Pakistan ve Afganistan ülkelerine silahlı eylemlerde kullanılmak üzere eleman, para, gıda, yiyecek, silah vb. temini ve aktarımı yapmak Suriye’deki El Kaide bağlantılı kamplara giderek para, silah, giyim ve gıda malzemeleri ikmali yapmak illegal eylemler organize etmek El Kaide’ye eleman sağlamak dernekler yoluyla örgüte maddi destek sağlamakyer alıyor.

İslam–Der, KİSEM-DER (Küresel İnsani Yardım ve Siyasi Eğitim Merkezi Derneği) üyesi bazı isimlerin yanı sıra İHH’nın Kilis ve Kayseri’den bazı üyelerin gözaltına alındığı öne sürülüyor.


(soL - Haber Merkezi)

6 ilde başlatılan eş zamanlı El Kaide operasyonunda örgütün üst düzeydeki isimlerinin gözaltına alındığı ileri sürülüyor. Ayrıca 3 üst düzey El Kaide üyesinin Suriye'ye kaçtığı iddia edildi. Operasyon İstanbul, Van, Şanlıurfa, Hatay Adana ve Kayseri'de geçekleştirildi.

Gerçekgündem'de yer alan habere göre, Bu arada, El Kaide'nin Ortadoğu yapılanmasının 2 numarali ismi olduğu öne sürülen İbrahim Şen ile Türkiye sorumlularından Halis Bayancuk'un da gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltındakilerin sayısının 20'ye ulaştığı belirtildi.

Incanews editörü de gözaltında
Operasyonun Kilis'te İHH'ya yönelik yapılan baskınla da ilgili olduğu ileri sürülürken, El Kaide'ye yakınlığı ile bilenen haber sitesi Incanews editörü ve Haksöz-Haber yazarı Abdulkadir Şen de gözaltına alındı.

Öte yandan Kayseri’de de İHH'dan Recep Çamlalı ve Ömer Faruk Aktepeci'nin evinin basıldığı Çamlalı’nın gözaltına alındığı ancak Aktepeci'nin umrede olduğundan evinde bulunamadığı öğrenildi.

Operasyonu yüzlerce polis ve jandarma yaptı
Operasyona ilişkin Hürriyet'te yer alan haberde, çatışma riskine karşı olağanüstü önlemler alındığı, yüzlerce polis ve jandarmanın operasyonda görev aldığı bilgisi yer aldı. Kaçma ve çatışma riskine karşın Skorsky tipi helikopterler uçuşa hazır şekilde bekletildi. Yapılan operasyonda El Kaide’nin Ortadoğu’da 2. numaralı ismi olduğu ileri sürülen İ.Ş. ve El Kaide Türkiye yapılanması sorumlularından H.B.’nin de gözaltına alındığı kaydedildi. İ.Ş.’nin Suriye’de sınıra yakın El Kaide kamplarından sorumlu olduğu bildiriliyor. Operasyonda gözaltına alınanlar, El Kaide’nin kamplarından Ceyş-ül Mehdi kampına militan savaşçı göndermekle suçlanıyor.

Suçlamalar
Gözaltına alınan şüphelilerin, Suriye’ye 15 kişilik gruplar halinde savaşçı göndermek Afganistan, Pakistan gibi ülkelerden gelen El Kaidecilerin Suriye’ye geçişini sağlamak zekat, yardım, deri gibi kalemlerle esnaftan para toplayarak bu parayı Suriye’de savaşan El Kaide güçlerine aktarmak Suriye, Pakistan ve Afganistan ülkelerine silahlı eylemlerde kullanılmak üzere eleman, para, gıda, yiyecek, silah vb. temini ve aktarımı yapmak Suriye’deki El Kaide bağlantılı kamplara giderek para, silah, giyim ve gıda malzemeleri ikmali yapmak illegal eylemler organize etmek El Kaide’ye eleman sağlamak dernekler yoluyla örgüte maddi destek sağlamakla suçlandıkları bildirildi. İslam–Der, KİSEM-DER (Küresel İnsani Yardım ve Siyasi Eğitim Merkezi Derneği) üyesi bazı isimlerin yanı sıra İHH’nın Kilis ve Kayseri’den bazı üyelerin gözaltına alındığı öne sürüldü.