4+4+4'te skandal sırası Bakırköy Lisesi'nde

4+4+4 eğitim sistemiyle ilgili skandal haberleri bitmiyor. İstanbul Bakırköy’de 4+4+4 eğitim sistemiyle birlikte bölgenin en kalabalık yerinde düz lise olarak kalan tek okul Bakırköy Lisesi’ne rekor sayıda kayıt yapıldı. Kayıt yaptıramayan öğrenciler ise imam hatip lisesine yönlendiriliyor.

Bölgede düz lise olarak hizmet veren tek okul olarak kalan Bakırköy Lisesi'nde, rekor kayıt sayısı nedeniyle çocuklarını okula kaydettirememek tehlikesi yaşayan bazı veliler çocuklarının okula kaydedilmesi için binlerce lira para ödüyor. Okula yeni başlayan yüzlerce dokuzuncu sınıf öğrencisi ise “başka öğretmen yok” bahanesiyle dini içerikli seçmeli derslere yönlendiriliyor.

Bakırköy Lisesi’nde yaşananlarla ilgili bir veli ve öğrenciden görüşlerini aldık.

Bakırköy Lisesi’ne kayıtlar sırasında yaşadıklarınızı SoL okurlarıyla paylaşır mısınız?

Veli: Kayıt yaptırmak için okula geldik, okulda kimse yok. Camlara falan vurduk, dediler bekleyeceksiniz. Baştan sistemde problem var dediler. Sonuç olarak adımız orada görünüyor ama müdür yok diyor. 500 kişilik kontenjanı şişirdiler, 850 belki bilemiyorum 1000 kişi alacaklar. Almak zorundalar, başka okul yok. Gerekiyorsa eylem yaparız, tek başına olmuyor. Şimdi de namazdan sonrayı bekliyoruz, müdür namaza gitmiş. 2 haftadır geliyorum, kızımı artık getirmiyorum, psikolojisi bozuldu.

Seçmeli dersleri nasıl seçtiniz?

Öğrenci: Kayıt sırasında listeyi önümüze koydular. Yaklaşık 15 tane seçenek var. Yalnızca 4 tanesini koyu bir şekilde yazmışlar. Temel dini bilgiler, Hz. Muhammed'in hayatı, Kuran-ı Kerim bir de Diksiyon. Zaten 4 tane ders seçmemiz gerekiyor. Bu 4 dersi seçmeye dayatılıyor bütün öğrenciler. Sadece bu derslerin öğretmenlerinin okulda bulunduğunu söylüyorlar. Ben başka dersler seçtim, götürdüm, kabul etmediler. Koyu yazılan 4 dersi seçmem istendi. Ben seçmedim. Sonra ders programımı öğrendim, seçmediğim dersler yer alıyor. Sorduğum zaman çoğunluğun o dersleri istediğini söylediler. Fakat kayıt sırasında ailelere zorla bu 4 dersi seçtirip sonra da nasıl çoğunluk istedi diyebiliyorlar anlamadım. Kendi yarattıkları bir kısır döngü var ortada.

Senin gibi bu dersleri görmek istemeyen arkadaşların var mı?

Evet var. Benim Ermeni, alevi arkadaşlarım da var. Onlar da bu durumdan rahatsız.

Kayıtlar sırasında yaşananlarla ilgili ne düşünüyorsun?

Bakırköy Lisesi buradaki tek düz lise... Çok yoğun başvuru olmuş buraya. Hatta veliler kapıları yumruklamışlar müdür onları oyaladığı için. En sonunda herkesin kaydını almaya başladılar ki hala, bugün bile devam ediyor kayıtlar. Zaten normalden 1 hafta geç başlıyoruz okula. Okul inanılmaz kalabalık, sınıfların 50 kişilik olacağından bahsediliyor ki alfabenin nerdeyse tüm harfleri bizim okulda şube olarak mevcut… R’ye kadar şubemiz var.

Bakırköy Lisesi'ne kayıt yaptıramayanlar var mı?

Evet. Onlar da İmam hatip lisesine yönlendiriliyor. Ama kayıtlarda da parayı verdiklerinde kapılar açılmış. Zaten daha öncesinden de biliyorduk, sınıf geçebilmek için 15 bin, kayıt olabilmek için 5 bin lira veren birilerini tanıyorum.

(soL - Haber Merkezi)