4 milyon doz aşı elde kaldı

Domuz gribi salgını nedeniyle satın alınan 8 milyon doz aşının yarısından çoğu elde kaldı. Bakanlık daha önce, "gerekirse geri veririz" demişti, şimdi ise hibe edileceği söyleniyor.

Domuz gribi pandemisi nedeniyle ülkemizde başlatılan aşı kampanyasında beklenenin çok altında insan aşılandı. Toplamda 4 milyondan daha az vatandaşımızın aşılandığı belirtilirken, ülkemize şimdiye kadar 8 milyon doz aşı getirtildi. Önümüzdeki yıl piyasaya sürülecek olan mevsimlik grip aşılarında domuz gribinin de yer alacak olması nedeniyle ülkemizdeki aşı stoklarının saklanmasının anlamı kalmadı.

"Geri veririz" denmişti
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ilk planlamaya göre sipariş edilen 43 milyon doz aşı ile ilgili yaptığı açıklamalarda, gerek duyulmazsa fazla olan aşıların firmalara geri verilebileceğini ve buna karşılık gerekli olan başka aşıların alınabileceğini söylemişti. Aşı kampanyasında yaşanan başarısızlık nedeniyle 43 milyondan 8 milyon doza düşürülen satın alınan aşının da büyük miktarı elde kaldı. Elde kalan 4 milyon dozdan fazla aşının da hibe edilecek olması Sağlık Bakanı tarafından daha önce yapılan açıklamayı akıllara getirdi.

"İkinci atak" denmişti
Satın alınan aşıların elde kalan kısmının ikinci bir atakta kullanılabileceği yönünde bir açıklama da yapan Sağlık Bakanlığı bu tahmininde de başarısız oldu. Geçtiğimiz yıl yetiştirilememesi nedeniyle mevsimlik grip aşısı ile birleştirilemeyen domuz gribi aşısı önümüzdeki yıl birleştirilecek. Bu iki aşının birleştirilmesine uzun süredir neredeyse kesin gözüyle bakılmasına karşın Sağlık Bakanlığı'nın "ikinci bir atakta kullanılır" değerlendirmesi de gerçekle örtüşmüyordu.

"Hibe edilecek"
Bakanlığın elinde şu anda 4 milyon dozdan daha fazla aşı bulunuyor. Daha önce elde kalan aşıların hastalığın ikinci bir atak yapması ihtimaline karşı stokta tutulacağı belirtilmişti. Edinilen bilgilere göre bakanlık KKTC’ye bir miktar aşı hibe etti. Ayrıca Filistin, Afganistan, Makedonya ve Kosova ile Türki Cumhuriyetlere aşı gönderilmesi de gündemde bulunuyor.

Maliyet
Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamalarda bir doz aşının maliyetinin 5.2 Euro olduğunu belirtmişti. Bu fiyata göre toplam 20 milyon Euro'dan daha fazla maliyeti olan aşı, devletin elinde kalmış görünüyor.

"İsabetli karar"
Daha önce yaptığı bir konuşmada, Sağlık Bakanlığı'nın ithal edilen aşılarla ilgili yerinde bir karar aldığını iddia eden Başbakan Erdoğan, "Daha önce 43 milyon ünite ithal düşünülürken, arkadaşlarımıza verdiğimiz talimatla bunu 20 milyonun altına düşürün dedik. Öyle zannediyorum ki çok daha altına düşürdüler. Son nihai durumu bilemiyorum ama isabetli bir kararı demek ki almışız" demişti. Oysa, insanların aşıdan korkması ve kamuoyunda aşı aleyhine yapılan yayınlar nedeniyle insanlar aşılanmaktan kaçındığı için yapılan aşı sayısı çok düşük kaldı. Erdoğan'ın daha önceki açıklamaları, insanların aşı takviminde yer alan aşılardan bile korkmasına neden olurken ve satın alınan aşıların da yarısından çoğu elde kalmışken Erdoğan'ın aşı alımını azaltma kararında başarılı olduklarını iddia etmesi dikkat çekmişti.
(soL - Haber Merkezi)