4 milyon 8 yüz bin kişi fişlenmiş

Avukat Murat Çelik'in "belge ve bilgi toplanması"nın iptaline ilişkin idare mahkemesine yaptığı başvuruda 10 yılda 4,8 milyon kişinin fişlendiği bilgisi yeraldı.

soL (HABER MERKEZİ) Avukat Murat Çelik, İçişleri Bakanlığı'na bağlı Kaçakçılık İstihbarat Harekât ve Bilgi Toplama Dairesi (KİHBİ) Yönergesi'nin iptali istemiyle dava açtı. Yönerge ile "keyfi uygulamalarla yasadışı bir şekilde bilgi ve belge toplandığını" belirten Çelik, mahkemeye sunduğu dilekçenin ardından diğer avukatlarla bir araya gelerek basın açıklaması yaptı.

Açıklamada Genel Bilgi Toplama (GBT) gibi yöntemlerle 1998 tarihinden bu yana 4 milyon 8 yüz bin kişinin fişlendiği ve bu kapsamda 1 milyon 7 yüz bin kişinin haksız soruşturmalara ve gözaltılara maruz kaldığı belirtildi.

Avukat Çelik'in de benzer bir uygulama ile mağdur edildiğinin belirtildiği açıklamada, "Yapılan bu haksız uygulamanın temel dayanaklarından biri KİHBİ sistemi ve bu sistemin çalışma esaslarını düzenleyen yönergedir. Devletin hiçbir uygulamasının ve işleyiş esaslarının gizli belgelerle sağlanamayacağı kuralına karşın yayımlanmayan ve gizli tutulan bu yönerge, gerek iç hukuk ve gerekse uluslararası hukuk kuralları karşısında dayanaktan yoksundur" denildi.