Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

28 Şubat iddianamesi tamamlandı: Bir numaralı şüpheli Karadayı

AKP’nin 28 Şubat operasyonunun iddianamesi tamamlandı. İddianamenin bir numaralı şüphelisi Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı oldu.

Yayın Tarihi: 11.03.2013 , 11:55 Güncelleme Tarihi: 08.05.2021 , 00:52

28 Şubat kapsamında düzenlenen operasyonların ardından Ankara Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili davaya ilişkin iddianamesini tamamlandı.

76’sı tutuklu 100 şüpheli
Refahyol hükümetinin düşürülmesine teşebbüs edildiği iddiasıyla hazırlanan iddianame bin 100 sayfadan oluşurken, iddianamede 76’sı tutuklu 100 şüpheli ve 400 müşteki yer aldı.

Milliyet gazetesinden Türker Karapınar’ın haberine göre, iddianamenin bir numaralı şüphelisi, Kıvrıkoğlu’ndan önce Genelkurmay Başkanlığı koltuğunda oturan emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı olurken, Necmettin Erbakan’ın Refahyol hükümetindeki ortağı eski DYP Lideri Tansu Çiller bir numaralı “müşteki” sırasında yer aldı.

28 Şubat soruşturması, Nisan 2011’de suç duyuruları üzerine başlatıldı. Soruşturma için kamuoyunda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a yönelik suikast iddialarına ilişkin “Kozmik Oda” soruşturmasını da yürüten savcı Bilgili görevlendirildi. Bilgili’nin soruşturması Genelkurmay Başkanlığı’ndan gönderilen Batı Çalışma Grubu’na ilişkin belgelerle sürdü.

12 dalga, 76 tutuklu
Bilgili, ilk gözaltı talimatını BÇG Kriz Masası ve BÇG’ye giriş kartı verilen askerlere yönelik olarak 12 Nisan 2012’de verdi. İlk dalgada gözaltına alınan 28 kişiden 9’u 14 Nisan’da tutuklandı. İlk gözaltı dalgasını, 19 Nisan, 25 Nisan, 8 Mayıs, 28 Mayıs ve 22 Haziran, 3 Ocak, 13-14 Ocak tarihlerinde yapılan operasyonlar izledi. Tüm bu operasyonlar sonucu, tümü emekli 10 orgeneral, 1 oramiral, 10 korgeneral, 2 koramiral, 10 tümgeneral, 6 tuğgeneral, 20 albay, 2 binbaşı, 2 yüzbaşı ile tümü muvazzaf olmak üzere 5 tuğgeneral, 6 albay, 1 astsubay ve tek sivil olan eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz tutuklanarak, Sincan F Tipi Cezaevine gönderildi.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.