250 milyon metreküp su boşa akıyor

Henüz bu yılın başında açılan Dim Barajı üstündeki barajın kapağının kırılması nedeniyle, 250 milyon metreküp su boşa Akdeniz’e akıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Alanya'da Dim Barajı'nda aşırı yağış nedeniyle kırıldığı ifade edilen suyu tutan kapak nedeniyle, yüzde 91 doluluk oranındaki barajdaki su, Dim Çayı'ndan geçerek Akdeniz'e akıyor. DSİ yetkilileri soruna baraj tamamen boşalana kadar müdahele edemeyeceklerini söylerken, 250 milyon metreküp su Akdeniz'e akacak.

Perşembe gecesi aşırı yağış nedeniyle kırıldığı iddia edilen baraj kapağının 21 tonluk bir ağırlığa sahip olduğu kaydedilirken, kapağın kırılması nedeniyle su Dim Çayı'na boşalmaya başladı. DSİ yetkilileri su tamamen boşalıncaya kadar müdahale edemeyeceklerini kaydederken, DSİ 13. Bölge Müdürü Sedat Özpınar "Saniyede 175 metreküp boşalttığımız takdirde barajda 20 gün gibi bir sürede su kalmaz, tamamen boşalır" şeklinde konuştu. Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan ise yaptığı açıklamada, Dim Çayı çevresindeki yerleşim birimlerinde vatandaşların anonslarla uyarıldığını ve baraj çevresindeki yaklaşık 150 evin boşatıldığını, bir okulun da tatil edildiğini kaydetti.

"12 gün önce beton döküldü"
Barajı inşa eden firmanın mühendislerinden olan Ali İhsan Yıldırım barajın alt kısmında bulunan dip savak önündeki duma kapaklarından birinin, bilinmeyen bir nedenle yerinden çıktığını söylerken, "kapakların suyun içerisinde ters basınçla durması gerekirken, yerinden oynadığını" belirtti. Yıldırım konuyla ilgili şöyle konuştu: "Buradaki çalışmalarımız teknik proje gereği devam ediyordu. 12 gün önce tahliye tünelindeki basınç odalarının betonları döküldü. Bunun sonrasındaki aşamada da vanalar takılacaktı. Ancak bilemediğimiz bir sebeple dip savaktaki duma kapağı yerinden çıkınca bu olay yaşandı. Barajdaki su tamamen boşalınca çalışmalara yeniden başlayacağız."

Dim Barajı'nın 2003'te yapımına başlanmış, barajın açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 17 Ocak'ta yapılmıştı. Barajın 477 milyon 64 bin 541 TL'ye mal olduğu kaydedilirken, barajdan Alanya'ya yılda 47 milyon metreküp içme ve sulama suyu temin edilmesi planlanıyor.