23 Nisan: 'Düm Tek', cezaevi, yırtık pabuç, protesto

Yırtık lastik ayakkabılarla "Düm Tek Tek" eşliğinde oynatılanlar, taş attığı gerekçesiyle cezaevine girenler, koltukta büyükleri taklit edenler, törenlere katılmayan DTP’li belediye başkanlarıyla 23 Nisan "kutlandı"...

soL (HABER MERKEZİ) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı yine tartışma yaratacak görüntülere sahne oldu. Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleştirilen törenlerin çoğunda yağmur altında gösterilerini sahnelemek zorunda kalan çocuklar, bayrama ıslak girdiler. Güneydoğu bölgesinde polise taş attıkları için cezaevine giren ve yırtık lastik ayakkabılarıyla törenlere katılan çocuklar hafızalarda yer etti. DTP'li belediye başkanlarının törenlere katılmama kararı, 23 Nisan'ın bir başka yönüydü.

Yırtık lastik ayakkabılar
Bitlis merkeze bağlı Değirmenaltı Köyünde 23 Nisanı kutlayan çocukların lastik ayakkabıları dikkat çekti. Mardin'in Midyat İlçesindeki 23 Nisan törenlerinde Kocatepe İlk öğretim Öğrencileri tekvando gösterisi yaptı. Gösteriye maddi imkansızlıklar nedeni ile yırtık ayakkabıları ile katılan Murat Oral babasının ayakkabı alma imkanı olmadığını söyledi.

Van Merkeze bağlı Ortanca Köyü ilköğretim okulunda düzenlenen törenlerde Hadise'nin seslendirdiği ''Düm tek tek'' şarkısı eşliğinde kız öğrenciler yırtık ayakkabıları ile dans ettiler.

Galeri için tıklayınız

Başbakanlık'ta büyüyen çocuklar
Her yıl geleneksel bir şekilde gerçekleştiği üzere Bakanlar Kurulu toplantısına katılan çocuklar, bakan ve başbakanın koltuğuna otururken, ülke gündemine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladılar. Başbakan koltuğuna oturan ilkokul öğrencisi Ecem Gülce Uçar'ın gazetecilerin ve diğer çocukların sorularını yanıtlarken Başbakan Erdoğan'ı taklit ettiği görüldü. Krize dair öğütler veren ve tasarruf yapılamasını öğütleyen Uçar, kırsal kesimde çocukların okula gönderilmesi isteğini dillendirdi. http://haber.sol.org.tr/mansetler/mansetsag/13205.html

Şanlıurfa'da kız çocukları okula
Şanlıurfa'da, Vali Yusuf Yavaşcan'ın koltuğuna Mimar Sinan İlköğretim Okulu 8-A sınıfı öğrencisi 13 yaşındaki Fatma Gülaslan otururken, kız çocuklarının okula kazandırılması başlığı öne çıktı.

Gülaslan, telefonla İl Milli Eğitim Müdürü'nü arayarak, kız çocuklarının okula kazandırılması konusundaki projelerini sordu, projelerin en kısa zamanda hayata geçirilmesi talimatını verdi. Fatma Gülaslan, konuşmanın ardından Vali Yusuf Yavaşcan'a okulunu çok sevdiğini ve eğitimini tamamlamak istediğini, ancak babasının gelecek sene liseye kaydolmasına izin vermediğini belirtti. Babasının ikna edilmesi konusunda destek isteyerek, eğitimini tamamlayıp öğretmen olmak istediğini söyledi.

35 bin öğrencinin eğitim gördüğü Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu'nun makam koltuğuna oturan Sarıçam Ata İlköğretim Okulu 7'inci sınıf öğrencisi 14 yaşındaki Ayşe Süslü ise bir öğretmeninin yakını olduğunu söylediği ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde çalışan hemşire S. K.'nin nöbetlerinin kaldırılmasını istedi.

Türkiye'de çocuk işçiler üzerine yapılan bir araştırmada 320 bin çocuk işçiden 30 bininin hayatında hiç okula gitmediği ortaya çıktı. Çoğu tarımda çalışan çocuklardan 5 bini de inşaatlarda çalışıyor.

Çocuklar bayram yerine cezaevine
23 Nisan öncesi, polise taş attıkları için örgüt üyeliği ve örgüt propagandası suçlamasıyla yargılanan altı çocuğa ceza yağması ise bu yılki bayrama damgasını vuran başlıca olaylardan biri oldu. Üç çocuğa altı yıl 11 ay, bir çocuğa yedi yıl beş ay, iki çocuğa da 10 ay hapis cezası verilmesi kararlaştırıldı.

Diyarbakır'da 14 Temmuz 2008 günü Abdullah Öcalan'ın İmralı'da kötü muamele gördüğü iddiasıyla DTP milletvekillerinin ve belediye başkanlarının katılımıyla basın açıklaması yapılmış, Açıklamanın ardından yürüyüş sırasında bazı göstericiler polise taş atmıştı. 18 yaşından küçük altı çocuk gözaltına alınmış, haklarında 'örgüt üyeliği ve örgüt propagandası' suçlamasıyla Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılmıştı. Mahkeme tutuklanan çocukların olaylarda yer alıp almadığının ve polise taş atıp atmadıklarının tespiti için mahkeme katibi Özgür Ekinci'yi bilirkişi tayin etmişti. Ekinci, hazırladığı raporda tutuklanan çocuklardan J. Y. dışındaki tüm çocukların polise taş attıklarını tespit ettiğini bildirmişti. 13 Kasım 2008'de mütaalasını veren Savcı, beş çocuk için ceza talep etmişti.

Çocuklardan dördü tutuklu, ikisi tutuksuz yargılanıyordu. 10 aydır cezaevinde tutuklu bulunan çocuklar için karar duruşması dün yapıldı. Cezaevinde babasına zafer işareti yaptığı için bir yıl babası tarafından ziyaret cezası alan H.A'nın avukatı Mesut Beştaş, müvekkilinin örgüt talimatıyla hareket etmediğini savunarak, beraatini talep etti.

Basına kapalı olarak yapılan duruşmada sanık avukatları duruşmada dün gerçekleşen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na da dikkat çekerek "Bayramda çocuklar devlet büyüklerin makamlarına oturuyorlar. Bugün yargılanan bu çocuklar da mahkeme heyetinin yerine geçse heyete ne ceza verirler" sorusunu yöneltti. Mahkeme Başkanı bu soruyu, "Çocukların bize ceza vereceklerini düşünmüyoruz" diye yanıtladı.

Karara yapılacak itirazın ardından dosya Yargıtay'a gidecek. Eğer Yargıtay, yerel mahkemenin kararını onaylarsa dört çocuk cezalarını çekmek için cezaevine dönecek. (Dipçikli 23 Nisan Dayağı)

DTP gerilimi
DTP'nin 23 Nisan törenlerine katılmama kararı nedeniyle Güneydoğu'da bayram gergin bir havada geçti. Tunceli'de törenlere katılmayan DTP'li Belediye Başkanı Edibe Şahin hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. DTP İl Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Tunceli Belediye Başkanı Şahin, törenlere parti genel merkezinin gönderdiği genelge doğrultusunda katılmadıklarını söyledi.

Diyarbakır'da Baydemir plakasını itti
Diyarbakır'da Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir törenlere katılmayınca 2. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Rasim Arslan, Baydemir'e ait isim plakasını ayağıyla itti.

Baydemir, konuyla ilgili olarak, "Her şeyden önce ülkede demokratik tahammül kültürünün ve kabul kültürünün gelişimine ihtiyacı var. DTP'nin 23 Nisan etkinliklerine katılmayaşını ciddiyetle, samimiyetle, cesaretle irdelemek gerekir" dedi.