21 Mayıs Çerkes Sürgünü, anmalarla ve protestolarla geçti

Çerkesler 21 Mayıs 1864 günü Osmanlı topraklarına sürgün edilmelerini hatırladılar. 21 Mayıs Çerkes Sürgünü etkinlikleri, İstanbul'da yapılan iki ayrı mitinge sahne oldu.

Çerkesler dün İstanbul'da yapılan iki mitingle Çerkeslerin 21 Mayıs 1864'te Osmanlı topraklarına sürgün edilmelerini hatırladılar. 21 Mayıs Çerkes Sürgünü etkinlikleri ilk olarak, saat 13.00'da Taksim Meydanı'ndan, Rusya Konsolosluğu'nun önüne yürüyen topluluğun yürüyüşü ile başladı. Topluluk, 148 yıl önceki sürgünün, bir soykırım ve muhatabının Rusya Federasyonu olduğunu iddia etti. Topluluk, Rusya Konsolosluğu'nun önünde yaptığı basın açıklamasında, 2014 Soçi olimpiyatlarına atıfta bulunarak, "tarihi Çerkesya'nın başkentinde, soykırımın başkentinde olimpiyat düzenlenmesine karşı çıkıyoruz" dedi. Etkinlikte "Katil Rusya Kafkasya'dan defol!' sloganları atıldı.

Kafkas Dernekleri Federasyonu ise Beşiktaş'ta toplandı
Kafkas Dernekleri Federasyonu'nun (Kaf-Fed) çağrısıyla bütün Türkiye'den İstanbul'a gelen Kaf-Fed'e bağlı derneklerle, çeşitli gruplar da Beşiktaş'ta bir anma etkinliği gerçekleştirdi. Beşiktaş'taki anma saat 15.30'da Dolmabahçe'den yapılan yürüyüşle başladı. Yürüyüş, grupların ve derneklerin attığı sloganlara sahne oldu. Yürüyüşün ardından, saat 16.00'da, Beşiktaş Barbaros Hayrettin Paşa Meydanı'nda toplanan Çerkesler burada bir miting gerçekleştirdi. Mitingde ilk olarak Kaf-Fed Başkanı Vacit Kadıoğlu sürgünün ve asimilasyonun yakıcı bir sorun olduğunu ifade eden bir konuşma yaptı. Etkinlik, Kadıoğlu'nun yaptığı konuşmanın ardından Gülcan Altan ve çeşitli müzik toplulukları tarafından seslendirilen ağıtlar ve şiir dinletileriyle sona erdi.

Sosyalist Çerkesler Kabataş'tan yürüdü
Alışılmış 21 Mayıs etkinliklerine katılan gruplardan farklı olarak, ilk defa Sosyalist Çerkesler de 21 Mayıs etkinliklerine katıldılar. Sosyalist Çerkesler ve Yoksullar ve Yoksunlar için Çerkesler ve Dostları, yayımladıkları 21 Mayıs mesajında, ''21 Mayıs Direnişin günüdür, dayanışmadır, eşitlik talebidir'' demiş ve Çerkes halkını ''Amerikan Baharı'' örgütleyicilerine karşı uyarmıştı. Sosyalist Çerkesler, Kafkas halklarına "emeğin, özgürlüğün, eşitliğin safında yan yana yürümeye davet ediyoruz" demişti.

Sosyalist Çerkesler, saat 15.00'da buluşarak, 200'ü aşkın bir sayıya ulaşan kortejleriyle Kabataş'tan Beşiktaş'a yürüyerek, Dolmabahçe'de buluşan Kafkas Dernekleri ile buluştu. Sosyalist Çerkesler ve Yoksullar ve Yoksunlar için Çerkesler ve Dostları, yürüyüş boyunca "emperyalizm Kafkasya'dan defol'', ''emperyalizm yenilecek, direnen halklar kazanacak'', ''örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez'' sloganları attı.

(soL-İstanbul)