3 Ekim – Komünistler birleşmenin yıldönümünü kutluyor

Veli Demirci

Blog: Serbest Kürsü

Dün 3 Ekim'di. Almanya’da resmi tatil, bayram. 

Perşembe günü her evin posta kutusuna bırakılan Bild gazetesinin özel sayisında neredeyse bütün bir ilk sayfayı kaplayan bir fotoğrafa yer vermişlerdi: Yeşillikler içinde, insana huzur veren şirin bir Alman köyü.  Fotoğrafın üstünde yarı İngilizce yarı Almanca ‘’Hapy Birthday Deutschland’’ manşeti yer alıyordu.

Sayfanın geri kalan kısmında, özel birleşme sayısına özel destek/reklam vererek sponsor olan 3 firma göze çarpıyordu. İlk reklam, Almanya’nın  ‘’birleşme’’sine atıfla ‘’25 yıllık güveninize teşekkürler’ diyen, şu ara skandallarla gündemde olan Volkswagen’in. 

Sayfanın beşte birini kaplayan ikinci reklam ise ’’Yeniden Birleşme’’ ‘’Bütün Almanya ile Yeniden Birleşmenın 25. Yılını Kutluyoruz’’ diyen Deutsche Bank’a ait.

Deutsche Bank işi tesadüfe bırakmamış, eyalet bayraklarıyla yazdığı ‘’YeniDen Birleşme’’nin (WiDervereinigung) ‘’D’ harfini Deutsche Bank’ın logosuyla değiştirerek yazmıştı.

3 Ekim Yeniden Birleşme Bayramı’nın Alman emperyalizminin bayramı olduğu bu kadar kısa, net ve vurucu bir şekilde başka türlü vurgulanabilir miydi?

Alman Demokratik Cumhuriyeti’ne küfrederek ‘’birleşme’’yi, yani ilhakı destekleyen sermaye ordusuna gönüllü yazılmış  emperyalizmin soluyla bir işimiz yok.

Ne Almanya’da ne de Türkiye’de!

Ama yukarda işaret ettiğim gerçek bir birleşmenin yıl dönümünü biz komünistler de kutluyoruz:

Dün Küba’da devrimcilerin komünistlerle bir araya gelip birleşerek kurdukları Küba Komünist Partisi’nin 50. kuruluş yıl dönümüydü.

Almanya’da komünistlerin bu gün kutlayabilecekleri tek birleşme yıl dönümü de sadece bu olabilir.

Sol, yani komünistler, ilericiler dün olduğu gibi bugün de birliğini sermaye cephesinde toplanarak değil, eşitlik ve özgürlük temelinde, yani sosyalizm çerçevesinde sağlayabilir.

Birleşeceksek, sermaye egemenliğine ve emperyalizme karşı sosyalizm için birleşiriz diyenlere selam olsun!

Küba Komünist Partisi’nin 50. Yılı kutlu olsun!