Taksim İlk Yardım Hastanesi’nde hekime şiddet ve altta yatan nedenler

Suna Hekimoğlu

Blog: Serbest Kürsü

Bugün 17 Nisan. Dr. Ersin Aslan’ı sağlıkta şiddete kurban verişimizin 3. yıl dönümü. Ancak sağlıkta şiddeti önlemek için yeterli önlemler hala alınmış değil. Bu şiddeti ortaya çıkaran sağlıktaki yıkım tablosu ise derinleşiyor.

Daha bu hafta 13 Nisan pazartesi günü bir silahlı çatışma Şişli Etfal EAH’ne taşındı. Dün ise Taksim İlk Yardım (Gaziosmanpaşa) Eğitim Araştırma Hastanesi (EAH)’de acil serviste binlerce hastaya tek başına hizmet vermek zorunda kalan kadın bir hekime hasta yakın bıçak çekti.

Gaziosmanpaşa Taksim İlk Yardım EAH da Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın geldiği son nokta: Bir Hasta Yakını bıçakla kadın doktora saldırdı.

1.5 yıl önce Taksim İlk Yardım Eğitim Araştırma Hastanesi Gaziosmanpaşa karayollarındaki yeni yere taşındı ve Gaziosmanpaşa Taksim İlk Yardım EAH olarak hizmet vermeye başladı.  Bu sure zarfında acil hasta ve hasta yakınları tarafından 2 kez basıldı ve tamamıyla kullanılamaz hale geldi. İlk saldırıda bir asistan sözlü ve fiziksel travmaya uğradı. İkinci olayda acil servise çevik kuvvet ekipleri sevk edildi. Sözlü hakaretler ve fiziksel saldıralar hastane içinde her gün diğer polikliniklerde ve servislerde de yaşanmakta. Ancak bunlar can kaybı ya da ağır yaralanmaya neden olmadığı sürece kamuoyuna yansımıyor. Asıl sorun ‘’kervan yolda dizilir” mantığında.

Gaziosmanpaşa ilçesi İstanbul’un doğudan en fazla göç alan ilçelerinden ve ayrıca Suriyeli göçmenlerin de en fazla bulunduğu ilçelerinden birisi. Taksim’deyken 24 saatte 300-350 olan hasta sayısı Gaziosmanpaşa’da 1000-1200 olmuştur. Taksimdeyken gecede 30 olan doğum sayısı Gaziosmanpaşa’da 100’ün üzerine çıkmıştır ve iş aslında bu şekilde yürümemektedir.

Acil tıp kliniğini açık tutmak için eğitim sorumlusu önce Konya’dan uçakla haftada bir gün gelmiş ancak bu yürümemiştir. Acilde çalışan 8 asistan hekimler ayda her biri 280 saati bulan nöbetler tutmuştur yürümemiştir. Acildeki asistanların nöbet sayısını ve yükünü azaltmak için diğer branşlardaki asistanlar acile indirilmeye çalışılmış, yürümemiştir. Acilde çalışan 2 uzmana ilaveten Şişli Etfal EAH, Okmeydanı EAH, Kâğıthane ve İstinye devlet hastanelerinden uzmanlar nöbete yazılmış, ancak yürümemiştir. Acil uzmanı ve acil asistanı kadro taleplerinde bulunulmuş; tayini çıkanlar ya gelmemiş ya da başlayanlar kısa bir süre sonra istifa etmişler. Aile hekimleri nöbete yazılmış nöbete gelmemişlerdir yürümemiştir.

Hasta bakmak dışında eğitim almayan asistan hekimlerin, haftada bir gün gelen acil tıp kliniği eğitim sorumlusunun da ayrılması üzerine Tıpta Uzmanlık Kurulu’na (TUK) başvurmasıyla acil kliniği kapanmış, TUK kararıyla asistanların eğitim alabilecekleri başka bir hastaneye görevlendirilmiş. Acil serviste yalnız acil uzmanları ve pratisyen hekimler hizmet vermeye başlamıştır.

Mevcut mevcut uzman sayısı mecburi hizmetle 7 ve 7 pratisyenlerle desteklenmişken ve sorun kısmen çözüldü gibi düşünülmüş. Aslında öyle olmadığı kısa sürede su yüzüne çıkmıştır. Takip eden süreçte uzmanlardan 1 tanesi ve 3 pratisyen hekim istifa etmiştir.

En son bu hafta, acil serviste görevli 3 uzmanın ve 1 pratisyen hekimin mesleki gelişimleri için çok önemli olan kongreye gitmeleri ve acilde bugün nöbetçi uzmandan birinin de ağır iş yükü altında rapor alması kaos iyice belirgin hale gelmiştir. Şişli Etfal EAH acil servisinin de tadilat nedeniyle kapalı olması bu kriz nedenlerinden sadece biridir. 

Sonuç olarak acil servisin tüm sorumluluğu, tek bir hekim arkadaşın omuzlarına kalmış. Binlerce hasta ve onların hasta yakınların talebini tek başına karşılamaya çalışmıştır. Sonuçta bugün (dün) burada çalışan, acil uzmanı kadın hekim, genç bir hasta yakının sözel ve bıçaklı saldırısına maruz kalmış,  sağlık memurunun müdahalesi ile doktor arkadaşımız kurtulmuş, ancak saldırgan kaçmıştır. Beyaz kod verilmiş,  doktor arkadaş Sağlık Bakanlığı’nca aranmış ve şikâyetçi olup olmadığı sorulmuştur. Hekim arkadaşımız da şikayetçi olduğunu belirtmiştir. Yaşanan durum, hastanedeki doktorlar arasında “2 aydır acilimiz kullanılmaz hale gelmedi, saldırıların sıklığı azaldı sayılır.” diye espri konusuna dönüşmüştür.

Ek olarak, 3-4 ay gibi bir süre sonra çocuk acil ünitesinin açılması planlanmakta ve bununla ilgili mekân hazırlıkları son hız sürmektedir. Yeteri sayıda uzman ve asistan hekim yoktur ve bu sürede de tamamlanamayacak gibi gözükmektedir. Bu haliyle çok daha büyük saldırılara ve kaosa yol açacağı aşikârdır.

Torunlar inşaat da biz bu tahmini sağlıkçılar olarak yapmıştık. Şimdi hastanemiz için diyoruz.  Gaziosmanpaşa Taksim İlkyardım EAH da bu kaostan dolayı ikinci bir Ersin Aslan vakası yaşanmasın.