Kürt olmak, Alevi olmak, Dersimli olmak ve komünist olmak

Cem Kaplan

Blog: Serbest Kürsü

Bu tarihe nerden nasıl başlamalı pek bilinmez çoğu zaman ama bir yerinden başlayacağım ve umarım doğruya yakın olur başlayacağım nokta.

Evet, Kürt olmak, Alevi olmak, Dersimli olmak ve komünist olmak bunca yıllık Kürt ve Türk tarihinde iki taraf tada azınlık kalmak öteki kalmak kullanılan ve sömürülen kalmak ne acı bir durum. Aslında çok güncel her zaman bu sıfatlar ancak sadece güncel düzen siyasetinin bir aracı olmaktan öteye gidemedi ve gidemiyor.

Oysa ne kadar basit istedikleri bunlardan başlayalım biz önce Kürt olalım ve diyelim ki ana dilde eğitim hakkımızı isteyelim baskılara öteki olmaya karşı çıkalım ezilen ve düşük ücretle çalıştırılan Kürt iş gücünün hakkını arayalım, yıllarca faili meçhul cinayetlerle katledilen insanlarımızın hesabını soralım, çözümsüzlük sürecinin karşısında Kürt halkının asıl çözümünün bağımsız, özgür, eşit ve sosyalist bir Kürt coğrafyasında ancak olabileceğini artık haykıralım.

Alevi olalım şimdi de ve eşit yurttaşlık hakkımızı istemekten asla vazgeçmeyelim cemevlerini ibadethane sayılmasını istemekten katliamlarla dolu bir ülke tarihi içerisinde azınlık olarak var olabilme hakkımızdan asla vazgeçmeme iradesini gösterelim. Başka ne mi yapalım? Maraş'ı, Sivas'ı, Çorum'u, Dersim'i ve bu uğurda sonsuzluğa yürüyenlerin iradesini bugünde dünmüş gibi savunalım. Geleceğimiz çocuklarımıza dayatılan zorunlu din derslerinin ve Osmanlıca dayatmasına boyun eğmeyelim. Asla unutmayalım örgütlü bir topluma yavuzun isminin verildiği köprü bile vız gelir vız.

Ve geldik Munzur’a, Dersim'e herkesin sahip çıkmaktan yana sınırlarının olmadığı ama bir türlü anlayamadığı Dersim'e. Aslında sıraladığımız sıfatların hepsinin içinde bulunduğu bir coğrafya Dersim ve Dersimlilerin değimiyle de düzgün baba diyarı. Dersim'de ne isteyeceğiz? Tabii ki öteki olmamayı, marjinal kılınmamayı, iş yerlerinden memleketinden dolayı atılmamayı, Türklere göre bölücü, Kürtlere göre Alevi kimliğinden öteye gitmeyi isteyeceğiz. Katliamlara karşı dik duran devrimci insanların diyarında aslında Türkiye'ye göz kırpacağız bir nevi. Kaypakkaya'yı,17'leri, Mercan'ı unutmayacağız. Dersim'in katliamlarını, Seyit Rıza'nın direncini ve en önemlisi artık sosyalizmin tek olduğunu iradesi etrafında buluşulması gerektiğini unutmayacağız.

Komünist olmak belki de içlerinde hepsinden daha zor olsa gerek bu sıfatlar içinde. Ne komünist mi? Bu tepkilerle karşılanmadık mı onlarca kez bu ülkede sanki herkesin malını mülkünü alıp ta ortaya atacaz korkusuyla tanımlandırılmadık mı yıllarca ama neydik biz yurdunu seven idealleri olan herkese saygı gösteren dine dile ırka karşı farklılık belirtmeyen insanca yaşama koşullarını önemseyen ve yaşanması gerektiğini savunan ulaşımın bir hak olduğunu eğitimin bir hak olduğunu barınmanın bir hak olduğunu ana dilin, eşit yurttaşlığın, eşitliğin bir hak olduğunu savunandık biz. Artık yok başka yolu ya sosyalizm ya barbarlık Kürt olmakta, Alevi olmakta, Dersimli olmakta aslında sadece komünist olmak la çok yakından akraba olmasının en büyük örneğidir.

Yaşasın komünist olmak...