Alış-Veriş

Alper Ocak

Blog: Serbest Kürsü

Erdoğan'ın dün yaptığı konuşma, İstanbul Yenisahra'da bulunan Optimum alışveriş merkezinin E-5'e bakan kısmından canlı olarak verildi. Haberi görünce gülümsemeye başladım.

Peki bunda gülünecek ne var?

Dev billboarddan yapılan yayının, teknik bir hatadan kaynaklandığını herhalde kimse aklına getirmemiştir.

Olayın gerçekleştiği yerin adı Optimum.

Peki ne demek Optimum?

Kelime anlamı, en elverişli, en iyi olan, optimal. Aynı zaman da bir alışveriş merkezi. Yani "yeni" yaşam alanlarımız. Bu kısma birazdan geleceğim. Önce şu optimumu biraz daha optimize edelim.

Bir alışveriş merkezine böyle bir ad takan sermaye sahibinin, mühendislikle iç içe olması gerekir. AKP döneminin parlayan yıldızlarından Rönesans Holdingin sahibi, inşaat mühendisi Erman Ilıcak. Eğitimi ile ilgi benim için en kötü haber ise ODTÜ mezunu olması.

Kimi patron gruplarının AKP döneminde nasıl yoktan var olduklarının en güzel kanıtıdır Erman Ilıcak

Forbes’in En Zengin 100 Türk sıralamasında 2,5 milyar dolarlık servetiyle her yıl ilk 10’un içerisinde yer alan bir dolar milyarderi. Kendisi sahip olduğu serveti Erdoğan’a borçlu. Zira 1993 yılında 30 bin dolarla başladığı iş hayatına dolar milyarderi olarak devam etmesinin başka bir izahatı olamaz.

En önemli projesi damı akmayan bir saray yapmasıdır. Evet, Erdoğan’ın bugün içerisinde oturduğu Aksaray’ın müteahhiti de bizzat kendileri.

Bu holding, emperyalizmin milyonlarca insanın kanını döktüğü Irak’ta, Libya’da  savaş sonrası ganimeti paylaşan  büyük sermaye gruplarından bir tanesi. Ayrıca AKP iktidarının zeminini sağlamlaştırması için ülkeye giren kayıt dışı paraların, Rus oligarklarla temasını sağlayan kişilerden birisidir Erman Ilıcak.

Ellerinde milyonlarca masum insanın kanı, ceplerinde sömürdüğü binlerce işçinin kârı ile enerji, inşaat  ve sağlık sektöründe her gün servetine servet katıyor.

Bugün Erdoğan’ın övünerek bahsettiği şehir hastaneleri projesinin en büyük pay sahiplerinden de birisi. Geçen haftalarda İlker Belek’in şehir hastanelerinde dönen ranta dair ele aldığı yazı tamamlayıcı olacaktır.

Gelelim alışveriş merkezlerine.

Bu holdingin en büyük faaliyet alanlarından birisi de alışveriş merkezleridir. Optimum da bu alışveriş merkezlerinden bir tanesi. Daha önce de Erdoğan’a olan minnet borcunu bir alışveriş merkezi açılışında göstermişti. Malatya Park alışveriş merkezinin açılışında İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi binasının yapımını üstlenmişti.

Demek ki  Erdoğan’a olan minnetini göstermek için, en elverişli ve en iyi olan yer (optimum) alışveriş merkezleriymiş.

Ne diyorlardı AVM’ler için?

Yeni yaşam alanları!

Kocaman bir yalandır bu.

Yaşama  dair ne varsa aldılar elimizden yerine çimento verdiler. Parklarımızı aldılar, stadyumlarımızı aldılar, hastanelerimizi, fabrikalarımızı, kent merkezlerimizi aldılar yerine dev beton bloklar verdiler. Bize ait olan, güzel olan ne varsa aldılar elimizden yerine janjanlı poşetler verdiler.

Şimdi şehirlerdeki dev akvaryumlara benzeyen sahte hayattan, kendi distopyalarını gösteriyorlar.

Bu düzenle alışveriş olmaz.

Bu düzene "İstikrar" verirsen, yerine yoksulluk alırsın. Bu düzene "Güç" verirsen, yerine bomba alırsın. Bu düzene "omuz" verirsen, yerine tekme alırsın.

Güzel olan her şey bizimdir.

Alış-veriş bitti.

Alacağız, vermeyeceğiz.