Foça'da Aşkla

soL Kültür - Mehmet Barış

Blog: Kent Kültür Sanat

Uzun süren yolculuklarda uyuyamam; bir yol arkadaşı bulurum kendime. Bu kez, Ahmet Günbaş’ın “Foça’da Aşkla” adlı romanı yol arkadaşlığı yaptı bana.

Ahmet Günbaş, bu gençlik romanını şair-yazar Özcan Yalım’ın anısına göndermiş. Söylenceye göre bir “Kara Taş” varmış Foça’da; gelip onun üzerine basan yaşam boyu Foça’da kalırmış. Özcan Yalım da o kara taşa basmış olmalı ki, ömrünün son çeyreğini Foça’da geçirmiş. Öyle yağlı bir üstüpü gibi için için yanarak tüketmemiş ömrünü; gerçek bir aydın gibi, yana döne tamamlamış. Kitaplığını gençlere açmış, halk kütüphanesinin salonunda üç haftada bir şiir günleri düzenlemiş ve bu günlerde konuk ettiği şair arkadaşlarını Foçalılarla tanıştırmış. Dostlar kazanmış, dostlukları çoğaltmış.

Roman; emekli gazeteci Olcay Durmaz’ın, karısı Nilgün Hanım ve oğlu Barış ile yazı geçirmek için Foça’da bir ev kiralamasıyla başlıyor. Olcay Durmaz orada eski dostu Şinasi ile buluşuyor. Aile daha ilk akşamdan Özcan Yalım ile tanışıyor. Ailenin tek çocuğu Barış, Özcan Yalım’ın ışığına tutuluyor ve bir ateşböceği gibi onun çevresinde dolanıyor. Bu arada okul arkadaşı Esin ile karşılaşıyor.

Barış ile Esin’in aşka dönüşen arkadaşlıkları, Olcay Durmaz ile Şinasi’nin tarihi eser kaçakçılarını yakalatmak için verdikleri mücadele, Nilgün Hanım’ın hazırladığı “Foça’da Zaman” adlı fotoğraf sergisi, Özcan Yalım’ın düzenlediği şiir günleri ve bu günlere konuk olan şairler, şair Hüseyin Yurttaş’ın sıcacık dostluğu ve yaşadığı Kozbeyli köyü, Foça’nın tarihi ve kültürel zenginlikleri, Siren kayalıkları ve foklar… Bunların hepsi Ahmet Günbaş’ın şiirsel anlatımıyla sunuluyor.

Ahmet Günbaş iyi dost, iyi insan ve gerçekten has şair. Şiir günlerine katılan şairlerden tadımlık bölümler vermiş romanında. Bu şairlerin hepsine eşit uzaklıkta kalmaya özen göstermiş. Yeri geldikçe “Meçhul Şair”adıyla araya kendi şiirlerinden de serpiştirmiş. Bu alıntıların hepsi hikâyenin kendi doğallığı içinde ve hepsi yerli yerinde.

Romanın tamamı bir şiir kitabının lezzetini veriyor. Bakınız, Siren Kayalıklarını nasıl anlatıyor Ahmet Günbaş:

“Deniz mağaralarıyla özdeş fokların yurduydu orası. Rüzgâr, doğal bir taraktan geçercesine hoş bir ıslığa dönüşürdü Siren Kayalıklarının keskin dişleri arasında. Ormanların uğultusu, çavlanların gümbürtüsü gibi Siren Kayalıklarının kendine özgü bir ezgisi olduğu aşikârdı.” (sayfa 16)

Barış ile Esin’in kediler ve keditırnaklarıyla ilgili o nefis diyalogunun hemen ardından şöyle yazmış:

“Yaz, tırnaklarını göstermeden usul usul dinledi onları. Börekçi, kahveci, dondurmacı derken, bisikletli bir akşam turu için Şinasi abilerinin kapısına dayandılar.

İki de balon edinseler fena olmazdı hani!

Koşuşturan bir yazın önünde!...

Çılgın atlar gibi!...” (sayfa 97)

Biraz da Ahmet Günbaş’tan söz etmeliyim: Onu 1980 yılında İzmir’de Dönemeç dergisinde tanımıştım. Üretken bir aydın Günbaş. Hakkında bir tez çalışması var (Derya Biçen, Celal Bayar Üniversitesi, Manisa, 2007).

Şiir kitapları; Evren Mapusanesi (1974), Gecenin Neresindesin? (1986), Göçkün (1997), Sulardan Sonra (1999), Mustafa Kemal’ler Erken Büyür (2000, Çocuklar için bir Kurtuluş Savaşı denemesi), Aşk Boyu Sürgün ( 2001), Çağlaçakır (2004), İpek Yarası (2006), Islık Borcu (2010), Şiir Cebi ( 2010, Çocuk şiirleri), Şiirtüven Sofrası Ezgileri (2011, Ahmet Uysal ve Bülent Güldal’la birlikte), Rüzgâr Akıllı (2013), Aykırı Çocuk (2013, Çocuk Şiirleri), Çatapat Sesimle (Seçme Şiirler, 2014), Balkonumda Kuşlar (2014, Çocuk şiirleri), Yırtık Yol (2016)

Şiir kitaplarının yanı sıra öykü, roman, deneme, eleştiri, antoloji, kitap tanıtım yazıları ve çocuk edebiyatına özgü yapıtları da var Günbaş’ın.

Son söz Ahmet Günbaş’ın olsun:

“Bir ‘haydi’ sözcüğü yerleşirmiş içine Foça’ya gelenin. Dur duraksız biri olurmuş sonrasında; ‘haydi’siz günü geçmezmiş. ‘Haydi gidelim! Haydi yapalım!’ denirmiş sık sık. Görünen o ki burada söylenceli bir rüzgâr dolaşırmış köşe bucak. Bir kez ‘Foça’ diyeni kanatlandırıp esrik zamanlara taşırmış. Sulara sırtüstü yatmak gibi bir duyguymuş bu. Mutluluk dalga dalga yayılırmış artık.” (arka kapak yazısından)


Foça’da Aşkla (Gençlik romanı)

Yazar: Ahmet Günbaş

Birinci baskı: Ekim, 2017

Sayfa sayısı: 138

Yitik Ülke Yayınları