Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca’ nın anlattığı…

Gökçen Düzkaya

Blog: Dünyayı Verelim Çocuklara

“Fillerin karınca ülkelerine yürüyüp kentlerini yıkıp onları tutsak kıldığıdır.”

Filler sultanı yedi kat yerin dibini boylamadan önce, çok zulüm etti. Karıncaların güzelim ülkelerini mahvetti, onları boyunduruğu altına aldı. Kırandan geçen karıncalar çok çektikten sonra örgütlendiler fillere karşı lakin zoru dayatan filler sultanı bir araya gelen karıncaları bölüp parçalayıp yönetmesini bildi. Filce okulları açtı, radyolardan yayın yaptı. Onları birbirlerine karşı kışkırttı fakat kırmızı sakallı topal karıncaya kulak veren milyonlarca karıncaya engel olamadı ve sarayıyla birlikte tarihe karıştı.

Karıncalar Ortadirek romanındaki Meryemce’lerdir, Elif’ler Aliler’dir; dik yokuşları, kayalıkları, türlü zorlukları yenmek Adil Ağa’ya olan borçlarını ödemeye yetmeyecek pamuğu toplayamasalar da “İndik ya!” şeklinde dillenecek; insanın ayağa kalkacağını, böylece yüceleceğini gösterenlerdir. Demirci kırmızı sakallı topal karınca, bir bakmışız İnce Memed oluvermiştir! Kırmızı Sakallı “İnsan soyu başkaldırmayı yemek içmek, yaşamak, uyumak, çocuk yapmak gibi bir yaşam biçimi yapmazsa…” deyiveriyor sanki her adımda. Yağmurla Gelen’de de Muhterem Yoğuntaş oluyor yiğit karınca.

Yaşar Kemal naçar kaldıkça bir umut icat etmiş ve bunu çoğaltmıştır diyor Fethi Naci, “100 Yılın Romanı”nda. Karıncalar da daha ilk yenilgide bile umutlular. “Kurtuluşa kadar…” sesleri kulaktan kulağa fısıldanıyor.

Yaşar Kemal’in halkın sözlü anlatı geleneğini özümsediğini ve burada da ondan yararlandığını görüyoruz. Halkın kullandığı dil Yaşar Kemal’in dilidir. O kadar çok yerel sözcük ve sözcük grubu vardır ki, Ali Püsküllüoğlu, Yaşar Kemal eserlerinde geçen bu sözcüklerden oluşan bir “Yaşar Kemal Sözlüğü” hazırlamıştır.

Sevgili okurlar, bu romanı çocuklarınız için yazmış Yaşar Kemal. Fakat çocuklarınız bu büyük masalı okurken bilin ki İnce Memed’i okuyor, Demirciler Çarşısı Cinayetini okuyor. Sonra bir bakmışız ki anlatılan bizim hikâyemiz olmuş. Halk masalları gibi durgun, düşünceli…

Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca

Yaşar Kemal

YKY yay. 218 sf. 10 yaş ve üstü

İlk basım:1977

Katkı ve öneriler için; [email protected]