Unutmayın, tembellik hakkımız var!

Devrim Yalçınkaya

Blog: Dünyayı Verelim Çocuklara

İhtiyacı kadar avlandığı için günün kalan zamanını kendisine hediye eden balıkçının hikâyesi Balık Tutma Dersi. Daha fazlasına sahip olma hırsıyla gözü dönmeyen, balık avlamak için denizi istemeyip  azla yetinen ve fakat fazlaca mutlu balıkçının hikâyesi…

Oysa daha fazla balığa çıksa bir tekne daha alabilir, iki yıl içinde ikinci bir balıkçı kayığı, üç ya da dört yıl içinde belki de küçük bir kotrası olabilirdi balıkçının. Ama bunlar daha fazla balık demekti, sonra küçük bir soğuk hava deposu, belki bir balıkhane, daha sonra bir salamura fabrikası… Kendi helikopteriyle dolaşıp, balık sürülerini izleyip, balıkçı teknelerine talimatlar verebilirdi. Lisansını alıp balık restoranları açabilir, bunları aracısız doğrudan Paris’e ihraç edebilirdi… Peki, sonra? Sonrasını kitaba bırakalım.

Herkesin daha fazlasına sahip olmaya ve daha fazlasını tüketmeye koşullandığı, ailelerin büyük bir çılgınlıkla çocuklarını hep “en iyi” işlere ve çok paralı bir yaşama “en iyi” şekilde hazırladığı bir toplumda Heinrich Böll’ün “Balık Tutma Dersi” isimli çizgi romanı hepimize iyi gelecek.

Aslında Böll’ün böyle bir çizgi romanı yok. Balık Tutma Dersi, yazarın, 1963 yılında “İş Etiğinin Çöküşü Üzerine Bir Anekdot” isimli klasikleşen metninin 2012 yılında Fransız yazar Bernard Friot ’nun çizgi roman uyarlaması ve Emile Bravo’nun resimleriyle muhteşem çizgi  hali aslında.  Gerçekte yetişkinler düşünerek yazılan metin revize edilerek, ince bir çalışma ile çocuklara hediye edilmiş.

Çalışmak dışında yapabileceğimiz bir şeylerin olduğunu hatırlamışken Paul Lafargue’ın ‘Tembellik Hakkı’ isimli kitabını da yetişkinler için bir devam kitabı olarak da ebeveynlere önermiş olalım.


Balık Tutma Dersi

Heinrich Böll

Uyarlayan: Bernard Friot

Resimleyen: Emile Bravo

Çeviri: Figen Müge Erel

Desen yay. 2014

40 sy.,

Her yaş