Küba’nın Henry Reeve Tugayı Haiti’de

Salı günü gerçekleşen 7,3 şiddetindeki depremin ardından pek çok ülkeden Haiti’ye yardım ulaşırken, Küba yardım elini uzatan ilk ülkeler arasında yerini aldı.

Depremin üzerinden 24 saat geçmeden Kübalı sağlık çalışanları Haiti’de şu anda en çok ihtiyaç duyulan hizmeti sunmaya başlamıştı. Küba’nın iyi bilinen enternasyonalist tavrı çerçevesinde depremden önce de Haiti’de hizmet veren pek çok personeli bulunuyordu. Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez Parrilla’nın açıklamasına göre, Haiti’de deprem öncesinde bulunan 403 Küba personelinden 344’ü sağlık çalışanıydı.

Deprem sırasında Haiti’nin başkenti Port-au-Prince’de bulunan en az 8 hastane yıkıldı ve dolaysıyla sağlık hizmeti sunumunun sürdürülmesi büyük bir öncelik kazandı. Depremin üstünden henüz saatler geçmişken Kübalı doktorlar ve diğer sağlık personeli, kaldıkları yeri sahra hastanesine çevirerek sağlık hizmeti sunmaya başladılar. Böylece ilk saatlerde binlerce yaralıya Kübalı doktorlar tarafından müdahale edildi.
Kardeş Haiti halkına yardım etmenin kendileri açısından bir öncelik olduğunu açıklayan Küba, çarşamba günü Haiti’de bulunan sağlık ekibini güçlendirmek üzere, yeni bir sağlık ekibini çeşitli tıbbi malzemeyle birlikte adaya gönderdi. Haiti’ye ulaşan Henry Reeve tugayı doğal afetler konusunda uzmanlaşmış bir ekip.

İsmini 1868-1878 yılları arasında gerkeleşen On Yıl Savaşları sırasında İspanyol sömürgecilere karşı Kübalılarla birlikte savaşan Amerika Birleşik Devletleri vatandaşı Henry Reeve’den alan tugay, daha önce de doğal afetler sonrasında Çin, Pakistan, Guatemala, Endonezya ve Bolivya gibi dünyanın pek çok köşesinde sağlık hizmeti sunmuştu.

Devlet Konseyi Başkanı Raul Castro da Haiti Devlet Başkanına ilettiği başsağlığı mesajında, Haiti halkının böyle zor zamanlarda Küba’nın yardımlarına güvenebileceğini söyledi.

Şu anda Kübalı sağlık çalışanları iki sahra hastanesinde depremzedelere sağlık hizmeti sunuyor. Haiti’ye gelen yardımların nasıl organize edileceği konusunda büyük karmaşanın hüküm sürdüğü ortamda, Küba’nın yardımları örgütleme becerisi bir kez daha takdir uyandırıyor. Haiti’nin Küba büyükelçisinin değerlendirmesine göre, Küba’nın sağladığı destek en etkin yardımlar arasında yer alıyor. Nitekim yardımların büyük bir bölümüyle ilgili olarak, BM insani yardım sözcüsünün ifadesiyle, tam bir kaos, tam bir lojistik kabus söz konusu.