Henry Reeve Tugayı

Küba uluslararası dayanışma çerçevesinde ilk sağlık ekibini 1961 yılında Cezayir’e yolladı. Devrimin üzerinden henüz 2 yıl geçmiş ve devrim sonrasında doktorların neredeyse yarısı ülkeyi terk etmiş olmasına rağmen, Küba sınırlı kaynaklarını cömertçe dünya halklarıyla paylaşmaktan hiçbir zaman geri durmadı ve kalan üç bin doktordan onlarcası Cezayir halkının yardımına koştu.

Cezayir’le başlayan sağlık alanındaki dayanışma, devrimin ilerleyen yıllarında da Küba halkının en önemli öncelikleri arasında yer aldı. İnsanı hayatın merkezine koyan devrim süreci, bu felsefesini en fazla sağlık çalışanları aracılığıyla dünyaya taşıdı.

Sağlık alanındaki dayanışmanın en çarpıcı örneklerinden biri 2005 yılında ABD’nin New Orleans başta olmak üzere, güney eyaletlerini vuran Katrina kasırgası sırasında yaşandı. İlk olarak, dünyanın en zengin ülkesinin, doğal bir afet karşısında, yoksul vatandaşlarını güvenli bölgelere sevk etmekten aciz olduğu ortaya çıktı. İkinci aşamada ise ABD’nin kasırganın vurduğu binlerce insana yardım ve sağlık hizmeti götüremediği ortaya çıktı.

Kasırganın üzerinden sadece saatler geçmişken Küba, ABD’ye tüm gerekli donanımla birlikte uzman sağlık ekipleri gönderme teklifinde bulundu. Küba, bölgeye coğrafi yakınlığı sebebiyle birkaç saat içerisinde tıbbi destek sağlayabilecek ülke konumundaydı. Fidel’in 19 Eylül’de yaptığı konuşmada ifade ettiği üzere, Küba açısından durum “binlerce yolcusuyla bir ABD seyahat gemisinin kendi sularında batmasından farksızdı”. Küba’nın gösterdiği refleks olabildiğince fazla hayatın kurtarılması için verilen son derece doğal bir refleksti.
Aralarında kardiyoloji, pediatri, gastroenteroloji, cerrahi, psikiyatri, epidemiyoloji uzmanları da bulunan 1586 sağlık çalışanı Katrina kasırgasından büyük zarar gören ABD halkına yardım etmek üzere bir araya geldi. İsmini Küba’nın bağımsızlığı için, Kübalılarla birlikte, İspanyol sömürgecilere karşı savaşan bir ABD vatandaşından alan, Henry Reeve Uluslararası Afet ve Salgın Hastalıklar Konusunda Uzman Doktorlar Tugayı böylece kuruldu.

Henry Reeve tugayı, her ne kadar ABD’nin hem kendi vatandaşlarının acılarına hem de Küba’nın yardım teklifine kayıtsız kalması sonucunda Katrina kasırgası mağdurlarının yardımına koşamadıysa da, sonraki yıllarda pek çok ülkede yaşanan sel, kasırga, deprem gibi afetler sonrasında dünya haklarının acılarını hafifletti ve sayısız hayat kurtardı. Daha önce Çin, Pakistan, Guatemala, Endonezya ve Bolivya gibi ülkelerde çalışan Henry Reeve Tugayına bağlı sağlık ekipleri, şu anda da Haiti’de hayat kurtarma mücadelesi veriyor.

Henry Reeve Kimdir?
On Yıl Savaşları olarak bilinen, 1868-1878 yılları arasındaki Küba’nın ilk özgürlük mücadelesi sırasında, bir grup Amerikalı, Küba’nın özgürlük güçlerine katılmış ve İspanyol sömürgecilere karşı Kübalılarla birlikte mücadele etmiştir. Henry Reeve de kahramanlığıyla Küba tarihinde yerini alan bir ABD vatandaşıdır. Yedi yıl boyunca savaşan Henry Reeve, 4 Ağustos 1876 tarihinde bugün Cienfuegos bölgesi olarak bilinen Yaguaramas yakınlarında bir çarpışmada hayatını kaybetmiştir.