Yeni malzeme ‘pil ömrü’ sorununu çözebilir

Bilim insanları, çok daha uzun süre dayanan ve mevcut pillerin patlama riski gibi sorunlarına sahip olmayan bir malzeme üzerinde çalışıyor.

soL-Bilim

Bilim insanları pil ömrü sorununun büyük ölçüde aşılmasını sağlayacak yeni bir malzeme üzerinde çalışıyor. MIT ve Samsung bünyesinde çalışan araştırmacılar, katı haldeki malzemeye dayalı pillerin mevcut sıvı elektrolit pillerin birçok sorununu giderebileceği görüşünde.

Bugün pek çok elektronik cihazda kullanılan lityum-iyon pillerin yeni katı elektrolitlere göre daha az şarj olduğunu ve daha güvensiz olduğunu belirten uzmanlar, yeni malzemeye dayanan pillerin yüzde 20 ila 30 oranında daha fazla şarj olacağını savunuyor. Bu pillerin sıvı elektrolitlerin kullanıldığı pillerde bulunan patlama riskini de taşımadığı belirtiliyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yayımlayan araştırma ekibinden Gerbrand Ceder, “Boeing’den Tesla’ya ve diğerlerine kadar gördüğümüz tüm yangınlar elektrolit yangınlarıdır. Bu pillerde kullanıldığı haliyle lityum ise kendi başına yanıcı değil. Katı bir elektrolitle güvenlik sorunu bulunmaz, bu pili isterseniz duvara fırlatabilir ya da üzerine çivi çakabilirsiniz. İçinde yanacak bir şey yoktur” diye konuştu.

Araştırmacıların, lityum-iyon pillerdeki malzemeler kadar hızlı iletimde bulunabilecek katı bileşikler üzerinde çalıştığı belirtiliyor.